З наближенням осінніх холодних місяців, гаги відправляються зимувати в більш теплі райони, хоч і прийнято вважати, що гага — північна птах і не боїться ніяких морозів.

Однак, причина міграції криється не в зниженні температури, а в появі льоду на прибережних водах, що значно ускладнює і навіть робить неможливим процес полювання.

Якщо ж лід не починає стримувати воду вздовж берегової лінії, північна птах гага воліє залишитися на зимівлю в звичному місці проживання. Вибираючи ділянку суші для облаштування гнізда, гага зупиниться на скелястому березі, який би зміг захистити потомство від появи наземних хижаків.

Харчування птиці гага

Основним продутом харчування для птиці є жителі моря. Хоч гага і відноситься до сімейства качиних, вона байдужа до рослинної їжі, якщо в межах досяжності є тваринна альтернатива.

Таким чином, постійно перебуваючи в польоті, гага пірнає у воду за некрупною рибою, раками, молюсками, черв’яками та ікрою. Крім підводних мешканців, птах може ласувати і комахами.

Гага не робить ніяких зусиль з оброблення або розжовування їжі — вона ковтає здобич цілою. Протягом наступного за щільної трапези відпочинку на суші, колишні морські жителі в незмінному вигляді перетравлюються у гаги в шлунку.

На фото птах гага гребенушка

У періоди нестачі тваринного корму, гага замінює його деякими видами водоростей. Якщо ж берега моря розливаються на людські посіви, птах може приймати участь в руйнуванні полів, поїдаючи коріння і зерна рослин.

Розмноження та тривалість життя птиці гага

Дивіться також:  Гаршнеп птах. Спосіб життя і середовище проживання гаршнепа
Back to Top