Після вдалого полювання в сонячний день тварини можуть розвалитися на каменях і грітися на сонці довгий час, однак, лише за умови, що кілька особин стоять на задніх лапах, щоб побачити хижака заздалегідь.

Полювання на дамана — досить легке, але якщо використовувати в цій справі рушниці або будь-яке інше пристосування, яке видає гучний звук, видобуток складе тільки одна особина. Всі інші відразу ж сховаються.

В живій природі у дамана багато ворогів, таких як пітони, лисиці, леопарди і будь-які інші хижі тварини і птахи.

У разі, коли ворог наближається, а даман не може втекти, він стає в захисну позу і виділяє різкий неприємний запах з допомогою спинний залози. При потребі може використовувати зуби. У місцях, де колонії даманів живуть по сусідству з людьми, їх м’ясо найчастіше є поширеним продуктом.

Харчування

Найчастіше даманы воліють тамувати голод рослинною їжею. Але якщо на їх шляху зустрінеться невелика комаха або личинка, вони ними теж не погребують. У виняткових випадках у пошуках їжі даман може віддалитися від колонії на 1-3 кілометри.

Як правило, даманы не відчувають потреби у воді. Різці тварини недостатньо розвинені, тому під час живлення вони використовують корінні зуби. Даман має багатокамерним шлунком зі складною будовою.

Найчастіше прийом їжі припадає на ранок і вечір. Основу раціону можуть становити не тільки зелені частини рослин, але і коріння, плоди, а також цибулини. Ці невеликі звірки їдять дуже багато. Частіше всього це не становить для них проблеми, бо селяться даманы у місцях багатих рослинами.

Розмноження та тривалість життя

Дивіться також:  Кінкажу. Середовище існування та спосіб життя кінкажу
Back to Top