Зазвичай такі піруети влаштовують попарно. Самці забавляють свою супутницю іграми в повітрі, запевняючи у своїй любові. На фото чітко видно, як вальсують у шлюбному танці болотні луні. Вибравши собі супутника, самка розважається в іграх з партнером.

Будівництво затишного, просторого гніздечка самка починає вести в травні. Саме вона є берегинею сімейного вогнища. А батько пташиного виводка — годувальник. Матеріал для облаштування птах вибирає з так званого підручного матеріалу: очерету, осоки та інших болотних рослин.

За 2-3 дні самка відкладає в зручне гніздо до п’яти світлих з яскравими цятками яєць. Обов’язок зігрівати і піклуватися про постійній температурі кладки, покладено на самку. Через 32-36 днів з’являються надзвичайно світлі, немов відблиски місяця, пухнасті грудочки.

Оченята пташенят при появі на світ світяться. Ці красені з жадібністю вихоплюють їжу з дзьоба своїх батьків. Турбота про їжу пташенят лежить на дорослих до тих пір, поки пташенята не оперятся і не стануть самостійними, готовими вилетіти з гнізда.

Що примітно, самець кидає свій улов прямо в гніздо, а часом самка піднімається в повітря, щоб забрати у нього здобич. Болотний лунь, будучи представником загону яструбиних, міг би поповнити список довгожителів. При сприятливих умовах він здатний прожити чверть століття, але це йому рідко вдається, тому що ця птиця нещадно винищується.

Дивіться також:  Буроголовая гаїчка птах. Спосіб життя і середовище проживання буроголовой гаички
Back to Top