Побачивши здобич, болотний лунь, сховавшись в очеретах, стрімко кидається на жертву. Цей птах не проти поласувати і водними мешканцями. Її чіпкі пазурі міцно затискають свою жертву тільки що яка виросла у воді.

У залежності від часу року оперення птиці перетворюється. Цікаво, що забарвлення пір’я залежить від статі. Забарвлення вбрання дівчинки в коричневих тонах, а для більшої привабливості пір’я крил і голова покриті пір’ям бежевого відтінку.

Особини хлопчиків мають строгий костюм: сірий, бурий, білий або чорний колір. Пір’я у вушних отворах служать навігатором, який направляє звукові хвилі під час полювання в очеретах.

Зиму птахи зустрічають зазвичай на півдні Африки, але деякі особини, які живуть в місцях, де м’які кліматичні умови, дозволяють собі не затрудняться перельотами. Особини діляться на тих, які люблять кочувати, та інших, що віддають перевагу осілий спосіб життя.

Існує всього 8 підвидів болотних лунів, що мешкають від Євразії до Нової Зеландії. У далеких північно-західних районах Європи їх немає. Найбільше осілий вид зустрічається в Італії, чисельність якого 130-180 пар, в зимовий час кількість збільшується за рахунок гостей півночі.

Що характерно ці птахи воліють самотність, винятком якого є шлюбний період. Під час будівництва гнізда птах видає незвичайний клич «куя», що можна перевести як «куди, тут я!»

Харчування болотних лунів

Чим же харчується болотний лунь? Раціон болотного луня досить різноманітний. Улюбленою їжею для нього є ссавці і миші. Невибагливість до їжі не обмежує його меню, тому він не проти поласувати водоплавними птахами, жабами і невеликий якій замріяній рибкою.

Дивіться також:  Сорока птах. Особливості і спосіб життя сороки
Back to Top