Восени бобри заготовляють деревний корм за зиму. Склади розміщені у місцях під нависаючими берегами зі спеціальним притоплением запасів. Це дозволить зими під кригою знаходити не вмерзлі стовбури верби, осики або беріз.

Обсяги запасів бувають величезними: до 70 куб. м. для однієї бобрової сім’ї. Спеціальні бактерії допомагають травленню переробки целюлози, а різці бобров ростуть протягом усього життя.

Розмноження та тривалість життя

Самки домінують в сімействі бобрів, вони більші за розмірами. Шлюбне час проходить в зимовий час, з середини січня по лютий.

На фото дитинча бобра

До травня триває виношування дитинчат, які народжуються від 1 до 6 приблизно по 0,5 кг вагою. Виводок найчастіше містить 2-4 дитинчати. Бобрята, зрячі і опушені шерстю, через 2 доби вже плавають під опікою матері.

Малюки оточені турботою, до 20 днів триває молочне вигодовування, а потім вони поступово переходять на рослинну їжу. Протягом 2 років молодняк живе в батьківському колі, а після досягнення статевої зрілості створюється власна колонія і нове поселення. В природі життя річкового бобра триває 12-17 років, а в неволі вона збільшується вдвічі.

Моногамні пари бобрів з потомством першого і другого років життя утворюють сімейні групи на обжитій території зі своєю структурою проживання. Їх розселення, як правило, роблять позитивний вплив на екологічний стан середовища.

Бувають випадки, коли споруди бобров були причиною розмиву доріг чи залізничних полотен. Але частіше тваринний світ бобра збагачується чистими водоймами і населяється рибою, птахами, лісовими мешканцями.

Дивіться також:  Хомяк тварина. Спосіб життя, середовище проживання і догляд за хомяком
Back to Top