Голий землекоп (лат. Heterocephalus glaber) – маленький гризун, що живе на сході Африки, в напівпустелях і сухих рівнинах Ефіопії, Кенії і Сомалі. Дивовижне тварина, яке зібрало в собі унікальні для ссавця фізіологічні здібності, і вражає своєю соціальною організацією, зовсім не властивій для представників тваринного царства.

Зовнішній вигляд голого землекопа

Фото голого землекопа не найприємніше видовище. Звір схожий на великого тільки що народженого немовляти, то на лисого мініатюрного крота.

Рожево-сіра шкіра землекопа практично не має волосяного покриву. Можна побачити кілька вибриссов (довгих волосків), які допомагають слеповатому гризуну орієнтуватися в підземних тунелях, але їх зовсім небагато.

Довжина тіла голого землекопа не перевищує 10 см, включаючи невеликий хвіст 3-4 див. Маса тіла зазвичай в межах 35 – 40 гр. Самки гризуна важче майже вдвічі – близько 60-70 гр.

Будова тіла адаптовано до підземного способу життя тварини. Голий землекоп пересувається на чотирьох коротеньких ніжках, між пальцями яких ростуть жорсткі волоски, що допомагають звірку рити землю.

Малесенькі вічка зі слабким зором і редуковані вушні раковини також свідчать про те, що звірятко живе під землею. Проте нюх у тварини завидну і навіть розділене функціонально – основний нюхової системою грабарі відшукують їжу, додаткове нюх включається, коли особини потрібно розпізнати свого родича за статусом. Це важливий момент, оскільки саме від статусу повністю залежить спосіб життя, який веде підземний тварина.

Дивіться також:  Скільки живуть морські свинки?
Back to Top