Голова в період відпочинку розташована безпосередньо під крилом. Оскільки стерхи – дуже обережні птахи, для сну вони звичайно вибирають місце прямо посеред водної гладі, у віддаленні від заростей чагарників та інших укриттів, за якими можуть ховатися хижаки.

Незважаючи на те, що дані пернаті дуже рухливі і сплять всього пару годин в день, будучи до того ж своєрідними чемпіонами по дальності сезонних міграцій (тривалість перельотів часто доходить до шести тисяч кілометрів), в період зимівлі вони не настільки активні, і в нічний час доби воліють відпочивати.

Крик білих журавлів сильно відрізняється від всіх інших представників сімейства, і є протяжним, високим і чистим.

Харчування білого журавля

На місцях постійного проживання білі журавлі харчуються переважно рослинною їжею.

Улюбленою їжею для них є всілякі ягоди, злаки, насіння, коріння і кореневища, бульби та молоді проростки трави осоки.

Також в їх раціон входять комахи, молюски, дрібні гризуни і риба. Набагато рідше стерхи вживають в їжу жаб, дрібних птахів та їх яйця.

Протягом усього періоду зимівлі стерхи їдять виключно продукти рослинного походження.

Розмноження та тривалість життя білого журавля

Білі лелеки – птахи, які ведуть моногамний спосіб життя. Наприкінці весни вони повертаються на звичні місця проживання із зимівлі, і в цей же час починається шлюбний сезон.

Пара журавлів зазначає власне з’єднання співом дуетом, закидаючи голови і видаючи протяжні мелодійні звуки.

Безпосередньо під час виконання своїх журавлиних пісень, самці широко розправляють крила, а самки тримають їх щільно складеними.

Дивіться також:  Тропічні птахи. Види, назви, описи і фото тропічних птахів
Back to Top