Очі пташенят білого журавля при народженні мають блакитний колір, який з часом починає поступово ставати жовтим.

Водяться білі журавлі в Росії, не зустрічаючись фактично більше ніде на решті всієї поверхні нашої планети.

Поширені вони переважно на території Республіки Комі, Ямало-Ненецького автономного округу Архангельської області, утворюючи дві окремі популяції, які ізольовані друг від друга.

Стерхи залишають Росію виключно на період зимівлі, коли зграї білих журавлів здійснюють тривалі перельоти в Китай, Індію і північний Іран.

Представники даної популяції селяться переважно навколо різних водойм і боліт, оскільки їх лапи відмінно адаптовані для пересування по в’язким грунтів.

Будинок білого журавля самостійно розшукати дуже непросто, оскільки вони воліють розташовуватися посередині озер і боліт, оточених стіною непрохідного лісу.

Характер і спосіб життя білого журавля

З усіх інших представників сімейства журавлиних, саме стерхи виділяються високими вимогами, які вони висувають до середовища свого проживання.

Можливо, саме тому вони на даний момент перебувають на межі зникнення.

Хоча про білого журавля можна з упевненістю сказати, що цей птах вважається дуже полохливою і сторониться близького контакту з людиною, в той же час вона може бути надзвичайно агресивною в тому випадку, якщо виникає пряма загроза житлу або її власного життя.

Стерх проявляє активність практично протягом доби, приділяючи не більше двох годин для сну, під час якого він стоїть на одній нозі, ховаючи другу в пір’ї на животі.

Дивіться також:  Снігур птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання снігура
Back to Top