Пологе гніздо на грунті, майже не застелений травою настільки влаштовує птицю, що одного разу його побудувавши, вона буде повертатися туди постійно.

Яйця цього пернатого можуть бути різними – нагадувати яйця куликов або качині, бурувато – сірі, з цятками. Самка висиджує потомство, а самець захищає гніздо, відволікаючи від нього недругів.

Через 26 днів після кладки з’являються пташенята. Ці діти досить самостійні. Варто їм лише добре обсохнути, як вони тут же відправляються за батьками, залишаючи рідне гніздо назавжди.

Мати і батько не дуже довго пестують дітей, готову здобич вони їм дають тільки на самому початку, а після, дуже швидко привчають потомство добувати їжу самостійно.

Батьки не тільки вчать пташенят добувати їжу, але і привчають маскуватися. Ще зовсім крихітні, пухнасті грудочки притискаються до землі і завмирають при будь-якому натяку на небезпеку.

Здавалося б, природна настороженість повинна зберегти цей вид пернатих в достатній кількості.

Однак, занадто багато гнізд гине під ногами туристів і мисливців, надто не захищено гніздо від лисиць, собак та інших тварин, тому авдотка занесена в Червону Книгу і охороняється законом.

Дивіться також:  Лебідь кликун. Спосіб життя і середовище проживання лебедя кликуна
Back to Top