Птахи не вміють виробляти отруту, подібно зміям. Пернаті набувають токсини з їжею. Отрута містять деякі комахи, зерна. Поїдаючи їх, 5 видів птахів на планеті стали небезпечні. Небезпека ця пасивна. Пернаті не нападають. Дія отрути відчувають лише ті, що схопили або намагалися з’їсти птахів. Ознайомимося з ними поіменно.

Шпорцевый гусак

Серед гусей він найбільший, важить близько 8-ми кіло. Довжина тіла птаха при цьому становить 1 метр. З такими габаритами пернате з працею злітає. Підйому в повітря передує тривалий розбіг. Тому шпорцевый гусак селиться на рівнинних місцевостях. Там є де розбігтися.

Шпорцевый гусак в польоті

Рівнини птах вибирає африканські, зокрема, південь Сахари і північні окраїни річки Замбезі. Є американські підвиди шпорцевых гусей. Пернаті заселяють південний материк, зустрічаючись, наприклад, в пампасах Болівії.

Пернатих виду дізнаються по чорно-зеленому хвоста, білого живота, крил вугільного тони, світлої лицьовій частині. Решта голова, шия і спинка пофарбовані в темно-коричневий. Дзьоб птиці червоний, сплюснут з боків.

У звичайних гусей виражене сплощення зверху дзьоба, тому шпорцеві більше схожі на індиків. Про останніх і нагадує частково оголена шкіра на голові героя статті. Ще у нього не по-гусячого довгі і м’язисті ноги.

Токсин отруйні птахи носять в шпорах. Звідси назва виду. Шпори у африканських гусей знаходяться на згині суглобів крил. Шипи використовуються для захисту від нападників, зокрема, хижих птахів, диких псових і кішок.

Рослинна меню шпорцевого гусака доповнено гусеницями, дрібною рибою, бабками і жуками наривники. В останніх і міститься отрута. У минулі століття кочові народи відзначали активний падіж худоби на пасовищах, де рясніли нарывники. Вони нагадують сонечок, але більш витягнуті.

Дивіться також:  Турпан птах. Спосіб життя і середовище проживання турпана
Back to Top