Зимуючими називають птахів, які залишаються в рідному краю цілорічно. Тварини керуються не стільки температурою повітря, скільки особистими здібностями та специфікою кормової бази регіону.

Тепло в холоди лише ситим пернатим. Значить, зимующая птиця повинна вміти добути їжу серед снігів. Відповідно, комахоїдні види відлітають взимку на південь. Залишаються задовольняються ягодами, насінням і хижаки, що полюють на мишей, зайців. У Росії близько 70-ти зимуючих видів птахів.

Голуб

Їх температура тіла, як і у інших птахів, дорівнює 41-му градусу. Це ще один доказ, що при наявності їжі пернатим морози не страшні. Голуби не просто зимуючі птахи, а «прив’язані» до певного місця. Відлітаючи від «рідного гнізда» за тисячі кілометрів, сизі завжди повертаються назад. Люди скористалися цим, почавши посилати з голубами листи.

Віднісши їх адресату, пернаті поверталися. Вчені сперечаються, як птахи знаходять дорогу додому. Одні посилаються на магнітні поля. Інші вважають, що голуби орієнтуються по зірках. Вірні голуби не тільки рідних краях, але і партнерам. Пару птахи вибирають один раз і на все життя, подібно лебедям.

Голуби дуже прив’язуються до місць проживання і не залишають їх при наявності їжі

Воробей

Група зимуючих птахів складається з кількох видів. В Росії живуть два: міський і польовий. Останній характерний для сільської місцевості. Загальне ж число воробйов на планеті наближене до мільярда. Відповідно, за однією птахе на 8 осіб.

Враховуючи що пернаті харчуються зернами, це загроза врожаю. У КНР навіть проводили акцію по знищенню воробйов. З’ясувавши, що вони не можуть літати довше 15-ти хвилин, люди лякали птахів, не даючи опуститися на землю. Замертво впав приблизно 2 мільйони особин. Однак, у відсутності воробйов розплодилася сарана – ще одне ласощі птахів. Вона поїла урожай замість пернатих.

Як і голуби, горобці схильні вибирати одного партнера на все життя. При цьому у птахів гаряча кров. Замість 41-го градуса тіло горобця нагрівається до 44-х. Це типово для маленьких птахів. Вони швидше втрачають енергію. Цікаво що в шиї горобця в 2 рази більше хребців ніж у жирафа. Справа в довжині фрагментів. У воробйов вони плоскі.

Шишкар

Ця птиця сімейства вьюрковых з загнутим, кривим дзьобом. Його будова обумовлено функцією. Дзьобом шишкар підчіплює зерна з шишок. При цьому роздається характерний клацання. Звідси і назва зимуючих птахів.

Незважаючи на пристосованість дзьоба, клестам не вдається вийняти всі кедрові горішки. Кинуті птахами шишки дочищают білки. Самці виду червоно-коричневі, а самки сіро-зелено-жовті. Такими птахи стають до 3-річного віку. Будучи дорослими, клесты не перевищують в довжину 20-ти сантиметрів, важать близько 50-ти грамів.

Клесты – не просто зимуючі птахи Росії, а співаючі в снігах. «Трелі» лунають навіть при 50-ти градусах морозу. При -30-ти клесты спокійно висиджують яйця і вирощують потомство.

Ворони

Такий папуга по-російськи. Ворони чудово адаптуються до неволі. В ній птахи живуть близько 40-ка років. В природі ж середній термін ворони – 20 років. Серед людей пернаті схоплюють мовні навички, кажучи не гірше папуг ара.

Інтелект воронов, до речі, можна порівняти з розвитком 5-річних дітей. Птахи вирішують ті ж логічні завдання. Один з показників розуму – спосіб захисту гнізд. Ворони кидаються на ворогів камінням, піднімаючи їх в чіпких лапах.

У їжі невибагливі птахи, поглинають і зерна, і овочі, і хліб. Пернаті часто розоряють гнізда інших птахів. Але, улюблені ласощі воронов – падаль. Її взимку багато, адже холоду витримують не всі тварини. Ось птиці і залишаються зимувати.

Дивіться також:  Бентамка курка. Опис, особливості, догляд і ціна бентамкі

Які ворони похмурі. Так говорять багато. Враження, яке справляють птиці, пов’язано не стільки з чорним забарвленням, скільки з частим появою на кладовищах. Там ворони вишукують падаль.

На сучасних кладовищах поласувати вдається рідко і, звичайно, не людськими тілами. А ось у минулі часи, коли лютували епідемії чуми, злочинців і бідняків не завжди вважали потрібним ховати, ворони буквально заповнювали могильники.

Ворони одні з найрозумніших птахів, вони здатні переживати навіть суворі зими

Снігур

Відноситься до сімейства вьюрковых. Птах трохи більший за горобця, але тіло снігура щільніше. Самці виділяються червоними грудками. У самок вони рожево-попелясте. Як і ворони, снігура не проти неволі. Говорити не починають, а ось кілька мелодій вивчити і насвистувати здатні.

Щільне тіло снігурів в неволі часто стає повним. Пернаті ненаситні, а господарі потурають обжерливості птахів. У природі вони, до речі, живуть в лісах чи в «острівцях» дерев в степах. На відкритій місцевості снегирям незатишно.

Снігурі не завжди входять в список зимуючих птахів. Про пернатих складно сказати те ж, що про клестах. 50 градусів морозу для снігура критичні. Тому популяції з північних меж тайгових лісів кілька місяців проводять на півдні. Снігурі ж середньої смуги Росії живуть в ній цілий рік.

Синиця

20-грамова пташка з’їдає за день 500-600 гусениць і личинок комах. Такий раціон синиць влітку, яку вони проводять у лісах і на полях, уберігаючи їх від шкідників. Взимку ж пернаті перебираються в міста, харчуючись залишками людської їжі, оброненными насінням, шматочками хліба і зернами з годівниць, на смітниках.

Головне, не є чорний хліб. Він згубно впливає на здоров’я синиць. Їх шлунок не може переварити крохмаль жита, а кислоти з чорного хліба призводять до бродіння в травній системі. Це загрожує для синиць заворотом кишок.

Синиць ділять на 65 видів. У Росії поширений великий. Його представники досягають в довжину 17-ти сантиметрів. Невеликих пернатих шанували на Русі. У 17-му столітті царським указом навіть було заборонено вбивати синиць. Порушників штрафували.

У сучасній Росії засновано Синичкин день. Його відзначають 12-го листопада. Прийнято робити і вішати на дерева годівниці. Діти в школах малюють картинки з синицями. Влади організують народні гуляння.

Омелюхи

Це бежево-персикові птиці з чубчиком на голові, чорною підводкою очей, зобу, крил і хвоста. У довжину пернаті досягають 20-ти сантиметрів, важать близько 60-ти грамів. На кінчиках крил видно червоні цятки, а на хвості – жовта лінія. Завдяки ошатному оперенню омелюхи уславилися хохлатыми щеголями.

У Росії птахи зимують. Які краю вибирають пернаті? Воліють змішані ліси із сосен і беріз. Зграї перелітають з місця на місце в пошуках корму. Таких птахів називають кочівними.

Омелюхи легко знімаються з насиджених місць в одному регіоні, прямуючи в інший. Птахи шукають серед снігів горобинники, зарості барбарису або калини. В заслоні лісу омелюхи вишукують замерзлу брусницю.

Влітку раціон свиристелей поповнюється мошками, травами. Вони перетравлюються пернатими повністю. Ягоди ж – важка їжа для шлунка свиристеля. Плоди виходять лише частково перевареними. Це полегшує проростання насіння навесні.

Дивіться також:  Блакитна сорока птах. Спосіб життя і середовище проживання блакитної сороки

Сойка

Відноситься до воробьинообразным. У довжину птах досягає 34-ох сантиметрів, важить приблизно 180 грамів. Харчується птах насінням смереки, соняшників, зернами злакових. У теплих регіонах улюблені ласощі сойки – жолуді. Їх пернате не тільки їсть на місці, але і зариває в землю про запас. Сойка славиться здатністю імітувати голоси інших тварин, різні звуки. Птах легко відтворює скрип дверей, гавкіт собак, солов’їні трелі.

Почути сойку простіше, ніж побачити. Пернате обережно. Якщо жнее пощастити, бачиш ошатну птицю з білими і блакитними сполохами на крилах, невеликим чубчиком на голові. Крім рослинної їжі сойка сприймає дичину, може з’їсти яйця інших птахів або вже вилупилися пташенят.

Сорока

Носить не тільки звання тріскачки і злодюжки, але і самою розумною птиці. Тільки сороки впізнають себе в дзеркалі, не вважаючи за інше пернате. Людей птиці розпізнають обличчя, фігури, подібно домашнім собакам.

Самі сороки теж не проти бути прирученими. В неволі птахи вчаться рахувати і пристосовуються чистити свої клітини. Для цього сороки використовують даровані їм господарями дитячі лопатки, шматки картону, ганчір’я. Інтелектуальні здібності сорок пояснюються розміром області, що відповідає за пізнання, в їх мозку. Ділянка настільки ж об’ємний, як і у людини.

Поки розуму сорок не знаходилося наукових пояснень, підбирали містичні. У 19-му столітті, наприклад, митрополит Олексій заборонив белобокам наближатися до Москви. Священик вважав, що під видом птахів в столицю прилітають відьми. Харчуються сороки, чим доведеться, можуть і хищничать, і рослинність поглинати. Всеїдність і розум – дует, що дозволяє сорокам виживати навіть в суворі зими.

Сороки не люблять міняти місця проживання і навіть легко приручаються людьми

Щиглик

Це птах сімейства вьюрковых. Відмітна риса – червона пляма на голові. Поряд з білими щічками і чорною верхівкою червоний виглядає контрастно, ошатно. Звідси і назва птиці. У довжину щиглики досягають 17-ти сантиметрів, важать близько 20-ти грамів.

Незважаючи на малі розміри, щиглики славляться драчунами. Це пов’язано з загостреним почуттям власності. Щиглики борються за території, які вважають своїми. Харчуються щиглики насінням бур’янистих трав, наприклад, будяка. Їжу птахи збирають, перелітаючи від поля до поля, вишукують під снігом і на стирчать над ним сухих рослинах.

Біла сова

Облюбувала полярні регіони Росії. Виживати там допомагає пухке, але яскраве оперення. Повітря в ньому утримує тепло тіла сови, не пропускаючи холод ззовні. Видобуток полярна птах добуває з допомогою безшумного і блискавичного польоту, гострого зору. У світлі звичайної свічки сова бачить жертву за 300 метрів від неї. В кігті і дзьоб хижачки трапляються зайці, куниці, гризуни, лемінги.

У бідні на видобуток року полярні сови перекочовують в лісостепову смугу. Птиця велика, до 70-ти сантиметрів у довжину. Пернате набирає 3-кілограмову масу. Приблизно стільки тримав на руці Гаррі Поттер. Герой твору Джоан Роулінг часто користувався послугами Буклі. Так звали білу сову, що служила у чарівника посыльной.

Кедрівка

Птах харчується кедровими горішками. Для них у пернатого є під’язиковий мішок. У ньому кедрівка переносить близько 100 горішків. Російська тайга багата кедрачами, а значить, птиці нема чого летіти взимку. Частина шишок залишається на деревах взимку.

Невместившиеся в під’язиковий мішок горіхи кедрівка ховаємо в радіусі 2-4-ох кілометрів від дерева, на якому ті дозріли. Взимку запаси зариваються в кучугури, а влітку в землю. У Росії є пам’ятник кедровке. Він стоїть в Томську. Сибірський місто оточене кедрачами. Жителі регіону знають і люблять їх мешканку, милуючись їй цілий рік.

Дивіться також:  Півень птах. Спосіб життя і середовище проживання півня

Пугач

Занесений в Червону книгу. Пернате легко переносить російські зими, але не може адаптуватися до скорочення через знищення тайги своєї вотчини. Втім, пугачі здатні жити в неволі. В зоопарках та у приватних власників птиці доживали до 68-ми років. В природі ж століття філіна обмежений 20-ма роками. Як і біла сова, пугач промишляє полювати на гризунів, зайців, куниць.

Птахи ловлять їх цілодобово. Основна активність припадає на ніч. Вдень пугачі частіше сплять.Дрібну здобич пугачі ковтають цілком. Великих жертв пернаті спочатку розривають на шматки, здатні протиснутися в глотку. Зафіксовані випадки нападу пугачів на молодих козуль, кабанів. Це вказує на значні розміри птахів.

Повзик

У птиці голубувата спинка і біле черевце. Боки у пернатого руді в чорну смужку. На лапах – гострі загнуті кігті. Ними повзики впиваються в стовбури дерев, швидко і вправно переміщаючись по ним. Птах шукає сховалися комах, їх личинки. Добути їх взимку поползню дозволяє гострий, довгий дзьоб. Птах вивчає їм кожну щілинку в корі.

Селитися повзики воліють в дібровах. Там, де дуби не ростуть, пернаті вибирають парки з листяними насадженнями. Повзики шукають дерева з дуплами, селясь в них. Якщо вхід в будинок широкий, його обмазують глиною. Цією роботою повзики займаються в теплу пору року.

Повзики воліють переживати холоду влаштовуючись в дуплах дерев

Корольок жовтоголовий

Менше нього тільки колібрі. На голові у птиці жовтий чубчик, що нагадує корону. Ця асоціація спонукала назвати пернате корольком. На короля не тягне, оскільки розміром з бабку. Вага птиці при цьому становить близько 7 грамів.

Живуть корольки у хвойних лісах. На відміну від колібрі російські карлики серед птахів переносять суворий клімат. Навіть взимку корольки примудряються знайти комах та їх личинки. У день пернате з’їдає стільки ж продовольства, скільки важить сама.

Чиж

Вважається перелітним. Однак частина чижей залишаються на зимівлю в Росії. Пережити тут зиму птахи готові поруч з незамерзаючими водоймами. Гнізда птахи влаштовують в коренях дерев поблизу них.

Невеликі птахи настільки вміло маскують житла, що стали героями легенди про камінь невидимці. Наші пращури вірили, що такий кристал чижі підкладають під гніздо, приховуючи його від чужих очей.

До зимуючим відносять і тетеруків, рябчиків, куріпок. Вони гріються, зариваючись у кучугури. Під снігом ж пернаті шукають поживу — торішні зерна і трави.

Тетерів і зовсім використовує як сніг теплий нічліг

У суворі морози птахи намагаються уникати польотів. Збільшується при розкритих крилах площа тіла призводить до більшої тепловтрати. Пернате ризикує замерзнути замість того, щоб зловити здобич або дістатися до місць з кращою погодою.

Зимуючі птахи Росії

Розглянемо докладніше види птахів, які залишаються зимувати в Росії.

Так як на картинці вище перераховані не всі види зимуючих птахів Росії, для повноти картини назвемо їх: Горобець, Ворони, Голуба, Дятел, Кедрівка, Шишкар, Корольок жовтоголовий, Куріпка, Московка, Сова, Повзик, Рябчик, Свиристель, Синиця, Снігур, Сова біла, Сойка, Сорока, Тетерів, Пугач, Чечітка, Сочевиця, Чиж, Щиглик, Щур.

Back to Top