Україна є однією з найбагатших країн світу на рослинність і представників тваринного світу. Її територія простягається уздовж великих лісів, безкраїх степів і луків, величних гір і мальовничих водойм.

На такому шикарному і різноманітному природному фоні без праці розташовується близько 45000 видів тварин України. Тут можна побачити всіх. Багато видів тварин України можна зустріти в природних куточках світу.

Існування України, судячи з розкопок, було і до нашої ери. В ті часи на її території жили свиноподобные тварини, можна було зустріти носорогів, жирафів, гиппарионов та волів, які були тваринам символом України.

Зміни в зовнішньому середовищі, що відбувається протягом тисячоліть змушувало змінюватися рослинний світ. У тварин спрацьовував інстинкт самозбереження, їм теж доводилося змінюватися і пристосовуватися до нового життя.

Одним видам довелося мігрувати в більш підходящу і сприятливу для них середовище, іншим же розвивати певні навички і жити за новими законами. Про те, які тварини мешкають в Україні, говорити можна нескінченно тому, що їх просто величезна кількість.

Тільки найпростіших налічується близько 1200 особин. До класу червів зараховується 1400 представника. Членистоногих – 39000, риб – 270, птахів – 344, а ссавців близько 108. Причому ці дані не є точними тому, що в природі відбувається постійна зміна чисельності у видах тваринного світу.

Зміни, які з різних причин відбуваються в навколишньому середовищі, призводять до того, що деякі види просто зникли і їх неможливо побачити на території України. Мова йде про куланах, левів, сайгаках, білих куропатках, зайців-біляках, тарланах, тури, зубрах.

Тваринний світ України на різних її територіях теж різний. Для кожної природної зони характерні свої представники. Для опису тварин України не вистачить місця в рамках однієї статті, але яскравих їх представників варто все ж поговорити детальніше.

Лисиця

Це одне з найбільш поширених тварин України. Це хитра істота змінює колір своєї вовни в залежності від часу року і середовища проживання. Лисиця буває яскраво-руде або темно-помаранчева.

Вона дуже кмітлива, хитра і спритна з усіх звірів. Ці якості допомогли їй стати героїнею багатьох народних казок, в яких розкривається винахідливість і лукавость шахрайки.

Рідколісся, зарослі яри, балки і старі занедбані будинки – улюблені місця перебування лис. Вони рідко обтяжують себе і можуть вирити для себе нори. Як правило, для цих цілей вони використовують чуже занедбане житло, приміром, барсучье.

Осіннє і зимове вільний час цих тварин йде на пошуки їжі. Вони знаходяться в постійній лові мишей. Кінець зими для них знаменний створенням пар і висновком маленьких лисенят, в середньому їх близько шести.

При народженні малюків турботу про них виявляють обоє батьків. Як тільки малюки трохи дорослішають, батько сімейства залишає їх і до осінніх днів всі турботи про потомство лягають на матір. З приходом зими лисяча сім’я розпадається і кожен починає жити своїм окремим, відокремленої життям.

Заєць

Кому не знайомий цей боягузливий представник тварин степів України? Цей сірий боягуз має прекрасно розвинений слух. Тому кожен шерех його приводить в трепет. Трохи гірше розвинена у звірка нюх і зовсім проблемне зір.

Жива природа України переповнена цими тваринами. Їх можна зустріти всюди — на відкритих ділянках, сільськогосподарських угіддях, узліссях у рідких лісах, ярах, зарослих чагарниками, на заплавах річок і лісових вирубках.

Заєць відноситься до тих хутрових тварин, у яких дивовижна гарна і тепла шубка. Вона дає можливість не думати тварині про укритті і жити під відкритим небом у будь-який час року.

Для того, щоб просочитися, зайці нерідко можуть підійти близько до людського житла. Вони можуть завдати непоправної шкоди городам і садам так, як харчуються в основному молодняком дерев і соковитою травою.

Це тварина на інтуїтивному рівні відчуває небезпеку. Тікаючи, зайці можуть розвивати швидкість до 50 км/год. Вони відрізняються високою плодовитістю і можуть приносити потомство до 4 разів в році. Ні заєць ні зайчиха не є ідеальними батьками.

Своїх малюків вони можуть не відвідувати до декількох днів. Але у цього виду, що є не частим явищем, існує поняття про взаємовиручку, малюків може погодувати абсолютно стороння зайчиха.

Дикий кабан

Цих диких тварин України з кожним роком стає все більше. Вони небезпечні для людини і кожна зустріч з ними може обернутися бідою. А так, як вони воліють жити в стадах, то небезпека може збільшитися.

Самка з усім своїм приплодом завжди тримаються разом, а самець промишляє окремо від них. Активність диких кабанів в основному припадає на вечір і ніч. У денний час вони відлежуються в малопроходимых місцях.

У раціоні цих тварин переважає рослинна їжа. Вони люблять горіхи, жолуді, бульби рослин, але іноді можуть спожити в їжу ящірок, жаб, мишоподібних гризунів.

Велику небезпеку для людини представляє поранений дикий кабан або тварина загнане в кут. У всіх інших випадках кабан просто видаляється, не чіпаючи і навіть не звертаючи уваги на людину.

Бобер

Це нічний тварина полісся України не спить до самого ранку. Особлива активність проявляється в літній час, коли бобрам необхідно заготовити корми на зиму.

Для зберігання їжі бобри використовують місця на укритих крутих берегах, які можуть бути доступні в зимовий час. Це дуже ненажерливі істоти, вони вживають до 20% їжі від загальної своєї маси.

Під житло вони споруджують для себе нори, вихід яких знаходиться глибоко під водою. Таким чином, тварини оберігають себе від нападу потенційних ворогів.

В норі бобрів не один такий вихід. Загалом, все житло цієї тварини являє собою складну архітектурну конструкцію з розташуванням житлової кімнати вище рівня води.

З підняттям рівня води у водоймі бобрам доводиться відскрібати кулі грунту з стель житла, щоб рівень підлоги трохи вище. Виходи з нір тварини прикрашають спеціальними навісами, які не допускають замерзання води в цих місцях. Стеля житла забезпечений вентиляційним отвором.

Ці тварини мають вражаючу обережністю. Перед виходом із свого укриття вони ретельно оглядають усі навколо. Про небезпеку дізнаються всі бобри в окрузі завдяки ударам однієї тварини хвостом по воді.

Дивіться також:  Матамата черепаха. Спосіб життя і середовище проживання черепахи матамата

Це дуже вірні тварини. Якщо вони вибирають для себе пару, то це на все життя. В одному посліді бобрихи в середньому буває до 3 малюків. Вже на 3 добу після народження вони плавають і харчуються самостійно.

На фото бобри

Європейська козуля

Інакше цю тварину ще називають дикою козою. Вона вважається поширеним тваринам лісів України. Ці тварини власниці прекрасного слуху і нюху дуже люблять соковиті трави, молоді пагони і листя дерев.

Воліють жити стадами, що налічують близько 12 особин. В групах тварин набагато легше піклуватися про своє харчування і безпеки.

У весняний час відбувається поділ груп. Вагітні козулі знаходять затишні відокремлені місця для того, щоб справити на світ малюків. Буквально відразу ж після їх народження самкам доводиться відлучатися для видобутку їжі. Малюки в цей час лежать в затишному місці в траві.

У косуль практично відсутній специфічний запах, це дає можливість їм залишатися повністю непоміченими навіть для минаючого повз хижака. При нападі на матір і малюків хижака самка всіляко намагається звернути на себе його увагу, а малюки в цей час падають без руху в траву і залишаються непоміченими.

На фото європейська козуля

Їжак

Близько 15 млн років існують на планеті ці дивовижні тварини. Вони невеликого зросту – 25-30 см і вагою близько 800 р. Мила мордочка звірка прикрашена гарним носиком-ґудзичком чорного кольору, який постійно мокрий. Все тіло тварини покрито невеликими, але досить гострими голками, які захищають його від ворогів.

Ці тварини відрізняються вражаючою швидкістю в рухах, бойкостью і спритністю. Крім цього єжи прекрасно плавають, стрибають і лазять по деревах. Вони володіють не тільки захистом у вигляді колючок, але і внутрішнім протиотруту від укусів змій, миш’яку, опіуму і навіть синильної кислоти.

Це досить невибаглива тварина живе в самих різних місцях, в тому числі не боїться вибирати місця поруч з людським житлом. Для притулку або вириває нору самостійно, або використовує для цього покинуті нори інших звірів. Підлога в будиночку їжака покритий сухою травою, листям або мохом.

Єжи воліють жити в самоті. Можуть селитися поруч зі своїми родичами, але не люблять, коли хтось зазіхає на їх житло. Захищаючи його, вони проявляють небувалу агресію. Швидко знаходять спільну мову з домашніми вихованцями. Від злих їжачків можна почути свистячі, фиркаючі і мурлыкающие звуки.

Ці домосіди в денний час знаходяться в своєму укритті. Їх зір залишає бажати кращого, зате вони чудово чують носом і вухами. З приходом холодів єжи зникають із виду, настає період їх сплячки.

Тарантул

Тарантул відноситься до найбільш отруйних тварин України. Довжина тіла цього павука може досягати до 3.5 див. Для проживання вони вибирають територію степів і лісостепів.

Їх норки досить помітні в землі. До них небажано наближатися взагалі, тільки в цьому випадку можна уникнути отруйного, часом смертельного укусу, якщо у людини виникає при цьому алергічна реакція.

Цікавою особливістю тарантула є їх очі, яких у нього 8 штук і які дають можливість бачити їм буквально все і зі всіх сторін. Це хижа істота тривалий час сидить у засідці, поки не попадеться йому гусениця, капустянка, цвіркун або жук.

Вони з неймовірним натхненням охороняють своє житло від непрошених гостей. При можливій від’їзд з дому павуки позначають свою доріжку павутиною. Іноді можуть йти, не відаючи куди, втративши голову в пошуках підходящої для себе партнерки.

У момент спаровування відбувається найцікавіше. Після запліднення у самки прокидається апетит, і вона може, укусивши самця запросто його з’їсти. Життя і доля партнера повністю залежить від його спритності. Якщо він встигне ухилитися від самки, то можливо і залишиться живий.

Павук тарантул

Звичайна рись

Рись вважається рідкісним тваринам України. До недавніх пір вони зустрічалися у багатьох місцях країни. Але з-за їх відстрілу кількість тварин значно знизилося. В даний час в окремих випадках її можна зустріти лише в Карпатах. Всього за підрахунками по Україні налічується не більше 400 особин.

Ця велика хижа кішка може зрости до 130 см в довжину при вазі близько 25 див. самці зазвичай крупніше самок. Вушка цих красивих тварин прикрашені красивими пензликами. У хвоста обрубаний кінець. Живуть ці дивовижні тварини у дикій природі близько 15-20 років.

Полювати рись воліє в нічний час. Її улюбленими ласощами вважається зайчатина, козулі, дрібні гризуни. У березні місяці у тварин прокидається бажання любити і бути коханими.

Під час цього найчастіше за самкою ходить кілька залицяльників, вона вибирає з них найкращого і після ритуалу залицяння між ними відбувається запліднення.

Зазвичай через 75 днів на світло з’являється 4 дивовижних малюка, які до місяця знаходяться під надійною опікою і захистом своїх батьків. Це тварина занесена в Червону книгу і знаходиться під надійною охороною людей.

На фото звичайна рись

Кінь

Це ссавець тварина є символом України. Неможливо уявити собі войовничого і міцного українського козака без його вірного друга – вороного коня. Тварина відрізняється стрункістю і грацією. Його мускулатура і конституція чудово і ідеально розвинені.

Череп у коня має значні розміри, але місця для мозку в ньому дуже мало, що жодним чином не відбивається на розумових здібностях тварини.

У них чудово розвинений слух, зір і нюх. Існує багато порід цих тварин, що дає можливість людям використовувати їх в самих різних сферах діяльності.

Вони доброзичливі і поступливі, кмітливі і душевні, могутні і одночасно спокійні істоти. Диких коней в Україні в природі вже немає, всі вони домашні.

Після дворічного віку коні стають статевозрілими. Вагітність їх триває до 11 місяців. Від неї на світло з’являється 1 або 2 малюка, незграбні й погано стоять на ногах.

Буквально 4-5 годин їм достатньо для того, щоб прийти в себе і твердо стати на кінцівки. Живуть коні близько 35 років. Але бувають випадки, коли вони доживають до 60 років.

Беркут

Цей король орлов найбільший представник з пернатих даного виду. Вага беркута може досягати до 6 кг. Розмах його крил буває до 3.5 м. Птиця чорно-бурого кольору. Але в польоті знизу видно красиві білі плями на її крилах і хвості. Кажуть, що хвіст беркута найдовший з усієї орлиної породи.

Дивіться також:  Кабан дикий вепр. Спосіб життя і середовище проживання кабана вепра

Легке ширяння беркута в повітрі виходить завдяки його вмінню раціонально використовувати потоки повітря. При вигляді здобичі хижак, не роздумуючи, кидається на неї. Вони великі власники. У кожного беркута своя територія для полювання, вона може тягнутися до 4 км.

Зазвичай самка відкладає не більше 2 яєць. Турботу про що з’явилися пташенят виявляють обоє батьків. Але більшою мірою добувати їжу доводиться самця, в той час, як самка постійно знаходиться в гнізді з малюками.

Раціон беркутів складають куріпки і байбаки. Бувають випадки, коли вони ласують зайцями, барсуками, лисицями і молодими копитними.

Мода з давніх часів на полювання в парі з беркутами користується популярністю і у нинішній час. Чисельність цих птахів помітно знижується через вторгнення людей в їх середовище проживання. Зляканий беркут може кинути назавжди в гнізді не тільки яйця, але і безпомічних малят.

На фото беркут

Зубр

Зубр вважається найбільшим земним ссавцям. Хоча на сьогоднішній день їх розміри значно зменшились. Сучасні зубри важать до 900 кг і виростають у довжину до 330 см Висота тварини в холці може бути до 2 м. Розміри самців зазвичай більше, ніж у самок.

Передня частина зубра істотно відрізняється від задньої. Вона масивна, широка і висока. Живіт втягнутий, без провисань. Тварина виділяється широкою, могутньою шиєю. Майже всі денний час тварини проводять у пасивному відпочинку. Ближче до вечора вони відправляються на водопій.

Зубри, які залишилися в історії воліли жити великими стадами, в яких могло налічуватися понад 50 голів. В даний час популяція тварин сильно зменшилася, тому таких стад давно не спостерігалося.

Період гону тварин припадає на початок осені. Самці влаштовують за місце поруч з самкою справжні бої, які в частих випадках закінчуються важкими травмами для обох суперників.

Від 9-ти місячної вагітності на світ з’являється один або два теляти, які вже через годину здатні пересуватися за батьками самостійно. Статевозрілими зубри стають на півроку. Живуть до 25 років.

На фото зубри

Олень

В Україні можна зустріти європейського і плямистого оленів. Крім цього з’явилася велика кількість їх гібридів. Красу цих ссавців може позаздрити будь-яка тварина.

Ці роги, що нагадують гілки величезного дерева надають тварині велич і красу. Тіло у них витончена й струнка. У раціон красенів входить рослинна їжа. Є деякі їхні підвиди, які можуть втамовувати спрагу навіть солоною водою.

Гордість і велич проглядається в кожній черточке тварини. Самки живуть у різних місцях з самцями і зустрічаються лише під час гону. Це припадає на осінній період.

В цей час між самцями так само, як і у зубрів виникають запеклі бої. Переможений олень тікає геть, самка залишається з найсильнішим.

Навесні у безрогою самки народжується один або два малюка. Перший час вони лежать безпорадні в траві, самка ж пасеться постійно поруч, охороняючи їх від хижаків. Після виконання малюкам двох років вони залишають свою матір і відправляються в окреме стадо самців.

Степовий орел

Степові орли є зникаючими птахами з ряду соколообразных. Ще в 19 столітті їх було більш, ніж достатньо. У 20 столітті популяції ставали все менше і менше.

Причин цього було багато – цілинних територій ставало все менше в зв’язку з діяльністю людини, у зв’язку з цим ховрахів, якими харчуються орли, теж ставало менше. Чимало птахів, в тому числі і орлів, загинуло на лініях електропередач.

Ця моногамна птах будує свої гнізда на землі, в рідкісних випадках на деревах. Зазвичай відкладає від одного до двох яєць. Термін висиджування триває до 45 діб. Статевозрілими орли стають в 3-4 роки. У раціоні харчування орлов переважають ховрахи, інші гризуни, птахи. Не гребують вони й падлом.

Степовий орел

Сіра чапля

Ця гарна пташка завжди проявляє небувалу обережність. Особливо красивими чаплі стають під час шлюбного періоду. Прикрашають їх чудові пір’ячко на голові. Зовнішність птаха – це суцільний прояв грації і аристократизму. Доросла особина важить близько 2 кг, при довжині до 100 див.

Єдиною негативною рисою цього пернатого є її невміння співати. Більш того, вона так несамовито і неприємно кричить, що хочеться від цього осоружного звуку, втекти куди подалі.

Сіра чапля — самий спритний мисливець на всій планеті. В цьому допомагає їй ідеальне зір, довгий, гострий дзьоб і блискавична реакція. Свою здобич мисливиця заковтує повністю. У її раціон входить риба, вугор і амфібія. Крім цього вона любить комах, рептилій, ракоподібних і невеликих гризунів.

Цікаво з боку виглядає процес шлюбних церемоній. У ньому самиці доводиться загравати з самцем, у якого на той момент є гарне та затишне житло.

Після таких проявів наполегливості у птахів утворюється пара, за появою якої слід потомство, що складається максимум з 5 пташенят. За ним доглядають обоє партнера, будучи самими зразковими батьками.

На фото сіра чапля

Лебідь

Ця красива, королівська птиця — втілення казковості і чарівності. Люди пов’язують з ним добрі вчинки, вірність і благородні пориви. Велич, грація і досконалість присутні в ньому. Лебеді бувають білі, сірі та чорні.

У всіх кольорах вони просто незрівнянні. Вони є чудовою прикрасою багатьох водойм, де й проводять більшу частину свого життя. Дивлячись на них, з’являється в душі спокій і умиротворення.

У цих птахів у природі є вороги, які представляють для них серйозну небезпеку в особі беркутів і річкових скопов. У спробі сховатися від них лебідь може розвивати неймовірну швидкість при польоті і на плаву, часом їх неможливо наздогнати навіть на човні.

Ця горда птиця не любить близького сусідства, тому селиться в затишних і тихих затонах. Харчуються красені рослинною їжею. Всі знають про лебединої вірності. Птахи дійсно вибирають одну пару і на все життя. Живуть пернаті до 25 років.

Дивіться також:  Норка тварина. Спосіб життя і середовище проживання норки

Білий лелека

Ця птиця в Україні вважається символом щастя, родинного добра і благополуччя. Багато перекази і оповіді говорять про це. Одне з них стверджує, що якщо на будинок сім’ї, яка давно хоче мати дитину, оселиться лелека, то їх мрія нарешті здійсниться.

У птиці проблеми з голосовими зв’язками, тому лелека практично не видає звуків. У цієї красивої птиці немаленькі розміри. Її зростання може досягати до 120 див. Крила в розмаху досягають 205 див.

Живляться тваринною їжею. У хід йдуть дрібні хребетні та безхребетні. Лелеки люблять амфібій, рептилій, риб і комах. Іноді лелеки можуть зазіхнути навіть маленький зайченя. Були випадки, коли вони брали неїстівні предмети за їстівні і поглинали їх, це призводило до закупорки стравоходу.

Птах селиться поруч з людьми. Її гніздо можна побачити на даху житлового будинку, сараю, на скелі або дереві. Навіть по відношенню до гнізд у цих птахів існує своєрідна вірність. Своє житло птиці передають з покоління в покоління.

У пари зазвичай в гнізді відкладається не більше 5 яєць. Їх высиживанием займаються обоє батьків по черзі. По закінченні місяця на світ з’являються безпорадні малюки, які через 2 місяці стають повністю самостійними.

Жаба

У безхвостих земноводних є до болю неприємне і негарне істота – жаба. Жаб в частих випадках плутають з жабами, хоча насправді це два зовсім різні істоти.

Жаби на відміну від жаб дуже повільно пересуваються і плавають з-за того, що їх задні лапи короткі. З цієї ж причини жаба вміє стрибати, а жаба немає.

Жаби для захисту наділені отруйними залозами, що виділяють слиз, яка викликає печіння. Довжина цієї істоти може досягати до 8 див. Забарвлення може бути оливковий, бурий, з відтінками коричневого.

Вся шкіра жаби покрита горбками. Самці володіють прекрасним голосом. Своєрідне спів жаб може бути чутно на велику відстань від водойм. Харчуються жаби метеликами, слимаками, черв’яками, комахами і личинками.

Для розмноження самець підіймається на самку і запліднює її. Після чого самка може відкласти до 7000 яєць, через 2 місяці з яких з’являються личинки. З личинок виходять хвостаті пуголовки, після – молоді особини жаб.

На фото жаба

Гадюка степова

В Україні росте 5 видів отруйних змій. Одна з них степова гадюка, яка останнім часом намагається триматися ближче до людей. Незважаючи на маленькі розміри, ця змія представляє велику небезпеку для людей.

Дізнатися її не складно. Її тіло в довжину досягає до 57 див. Самці зазвичай дрібніше самок. Морда степової гадюки витягнута, загострена і піднесена з боків. Вона сіро-бурого кольору, з зигзагоподібними орнаментами. Голова, як правило, прикрашена темним симетричним візерунком. У рідкісних випадках можна зустріти гадюк чорного кольору.

У гадюк разючу подібність з водянистими вужами. Відмінною рисою є жовті плями на голові у вужа. Свою активність гадюки виявляють з початку весни по жовтень. Весь інший час вони в сплячці. Вони великі любителі грітися на сонечку.

Харчуються змії сараною, кониками, птахами і гризунами. Іноді можуть з’їсти жабу, павука або жабу. У раціон молодих особин в основному входять комахи і маленькі ящірки. Шлюбний період припадає на травень-квітень.

Гадюки відносяться до живородних істотам. Від вагітності, яка триває близько 90-130 діб, на світло з’являється від 3 до 30 малюків. Живуть степові змії не більше 7 років.

Степова гадюка

Тритон

У земноводних, беспанцирных, хвостатих є цікавий представник – тритон. Він не є жабою або ящіркою. Це, якщо можна так висловитися щось між тим і цим, живе, як на суші, так і у воді.

Довжина дорослого тритона досягає до 20 см. Вони спритно і швидко вміють бігати по дну водойми, на суші це виходить у них набагато гірше. Тритон є амфібією і може дихати не тільки легкими, але і спеціальної облямівкою на хвостовому відділі, яка може атрофуватися від частого перебування його на землі.

У тритонів слабкий зір, але воно цілком компенсується прекрасним нюхом. Видобуток по запаху вони можуть почути на відстані 300 м. В раціон тритонів входять безхребетні, комарі і поденки. На суші в хід йдуть слимаки і дощові черв’яки. Тритони активні вночі.

Для запліднення вони повертаються у водойму, де воно і відбувається. Через 20 днів на світ з’являються маленькі личинки з зябрами. За літо у воді виростають тритони до 4 см розмірів.

На фото тритон

Бурий ведмідь

До недавнього часу бурих ведмедів вважали зниклим видом з території України. Але зовсім нещодавно український вчений Сергій Гащак з допомогою спеціальних фотоловушек помітив рух цих тварин у зоні Чорнобиля. Їх популяція помічена в Карпатах.

У цій відчуженій зоні ведмеді відчувають себе спокійно і вільно. Вони живуть своїм життям і не відчувають проблем від вторгнення людини. Бурі ведмеді є охоронюваним видом, занесеним в Червону книгу. Відноситься тварину до хижим ссавцям. В даний час це один з найбільших хижаків на землі.

Харчуються ведмеді рослинною їжею – ягодами, горіхами, жолудями, корінням, іноді травою. Можуть поласувати комахами, повзучими, земноводними, дрібними гризунами, рибою і великою рогатою худобою.

У зимовий час тварини впадають в сплячку. Що стосується шлюбного періоду, то він супроводжується боями між суперниками, під час яких одні з них може навіть загинути. Вагітність триває до 200 днів. Після чого на світ з’являються 5-6 ведмежат з 600 грамовим вагою.

Бурий ведмідь

Сова

З давніх пір цей птах є символом мудрості. Її поважають, оберігають і бояться одночасно. Українське творчість приписує цим птахам зловісні властивості. Але за іншим прогнозам приліт сов до будинку перед весіллям обіцяє щасливе і довге сімейне життя.

На території України живе близько 13 видів цих дивовижних птахів. Деякі з них мирно співіснують поряд з людиною. Можуть оселитися в дуплі, тріщинах скель, природних поглибленнях. Сови з великою увагою піклуються про своїх малят і з неймовірною стійкістю захищають їх від ворогів.

У птахів чудово розвинений слух, вони без проблем вловлюють місцезнаходження своєї жертви. Сови на межі зникнення, тому знаходяться під захистом людства.

Back to Top