Особливості та середовище тамарина

Тамарін – мешканець тропічних лісів із загону приматів. Всім відомо, що чотириногі ссавці, іменовані мавпами, відносяться до вищим приматам.

А по своїй будові й фізіології вважаються вченими найбільш близькими до людині істотами. Різновидів цих тварин у природі існує безліч.

Одними з них є широконосі мавпи, що належать до сімейства игрунков, під назвою: тамарині. Довжина тіла цих невеликих тварин становить 18-31 див.

Але незважаючи на такі малі розміри, вони мають значний, але тонкий, хвіст, досягає величини від 21 до 44 см, що можна порівняти з довжиною їх тіла.

Видів тамаринів біологам відомо більше десяти, причому кожен з них відрізняється індивідуальними зовнішніми ознаками. Перш за все це відноситься до фарбування густого і м’якого хутра, який може виявитися жовтувато-бурим, чорним або білим.

Причому однотонними тварини бувають рідко, пофарбовані спереду і ззаду в різноманітні кольори. До того ж існують і інші особливості тамаринів, за яким один вид таких мавп можна відрізнити від іншого.

Наприклад, особи цих тварин можуть бути як абсолютно безволосими, так і густо зарослими волоссям, що покривають тім’я, скроні, щоки і все обличчя. Існують різновиди з бородою і вусами, з барвистою порослю в області рота.

На фото імператорський тамарін і його дитинча

Головним достоїнством і відмітною ознакою (як можна помітити на фото) імператорських тамаринів є їх білі довгі, рідкісної краси, вуса. Це мініатюрні тварини вагою всього 300 р. Імператорські тамарині мешкають у Болівії, Перу і Бразилії.

Звичайні тамарині виділяються чорної колірною гамою, причому такого кольору у них не тільки хутро, але й обличчя. Живуть вони в Південній і Центральній Америці, поширюючись в тропічних лісах від Панами до Бразилії.

Дивіться також:  Лангур мавпа. Спосіб життя і середовище проживання мавпи лангур

Чубату різновид таких мавп назвали за наявності світлого довгого чубка на голові. Такі звірки зустрічаються в Колумбії і на узбережжі Карибського моря.

На фото імператорський тамарін

Деякі з цих представників мавпячого роду вважаються рідкісними і захищаються законом про охорону природи багатьох держав. Однієї з різновидів, що знаходиться під загрозою зникнення, є едипів тамарін.

Свою наукову назву: «oedipus» (толстоногий), ці тварини, що мешкають в Південній Америці, в північно-західних її областях, а також частково в Колумбії, отримали за пухнасту, білуватого або жовтуватого відтінку, шерсть, покриває їх кінцівки.

Від чого їх ноги візуально здаються товстими. Як можна переконатися на фото эдиповых тамаринів, такі мавпочки виглядають досить ошатно, а зовнішній образ їх вельми оригінальний.

На фото едипів тамарін

На голові їх має своєрідний гребінь у вигляді білій довгій шерсті, зростаючий від загривка і доходить майже до плечей. Спина тварин коричнева; а хвіст помаранчевий, ближче до кінця – чорний.

Эдиповы тамарині протягом багатьох століть були об’єктом активного полювання. Індіанці вбивали їх заради смачного м’яса. В даний час чисельність виду скорочується за варварського знищення лісів, у яких вони мешкають. До того ж, таких мавп у великих кількостях виловлюють і продають торговці тваринами.

Характер і спосіб життя тамарина

Тамарині воліють селитися в густих лісах, багатих тропічними рослинами і ліанами, по яким вони люблять лазити і гратися. Прокидаються тварини зі сходом сонця, зазвичай проявляючи активність в денний час.

На фото дитинча тамарина едипового

Але спати лягають теж рано, влаштовуючись на нічліг серед гілок та ліан. Довгий хвіст є для тамаринів досить важливою деталлю, так як допомагає тварині триматися за гілки, таким чином переміщаючись з однієї з них на іншу.

Дивіться також:  Качкодзьоб тварина. Спосіб життя і середовище проживання качкодзьоба

Зазвичай мавпи воліють триматися маленькими сімейними кланами, чисельність членів яких налічує від 4 до 20 особин. Способами їх спілкування є: міміка, пози, підняття вовни і характерні гучні звуки.

І саме таким чином висловлюючи свої почуття, думки і емоції, звірята здійснюють соціальний контакт. Звуки, які видають ці мавпи, в деяких випадках схожі на щебетання птахів.

На фото золотистий левиний тамарін

Також вони здатні відтворювати протяжні крики і свист. При виникненні небезпеки, в лісовій глушині можна почути пронизливий крик цих тварин.

Всередині сімейства тамаринів існує певна ієрархія. Головною в такій групі звичайно є найстарша самка. А на частку самців залишається видобуток прожитку.

Ділянки проживання тварини позначають, прогризаючи кору дерев, і захищають зайняту територію від вторгнення чужинців і небажаних відвідувачів. Члени групи тамаринів піклуються один про одного, проводячи досить часу в приємній процедурі чищення шерсті родичів. А вони, в свою чергу, роблять теж саме по відношенню до своїх родичів.

На фото краснорукий тамарін

У павільйонах зоопарків, де часто містяться багато види тамаринів, для них зазвичай споруджуються спеціальні вольєри, де обов’язково є живі і штучні тропічні насадження, а також ліани і водойми, так як ці тварини – діти вологих тропічних лісів.

Харчування тамарина

Мавпа тамарін живиться рослинною їжею: фруктами, навіть квітами та їх нектаром. Але не гребує і ласощами тваринного походження. Ці мініатюрні істоти активно поїдають пташенят і пташині яйця, а також різних комах і дрібних земноводних: павуків, ящірок, змій і жаб.

Такі мавпи всеїдні і невибагливі. Але опиняючись в неволі, цілком здатні втратити апетит через підозрілого ставлення до незнайомої їжі.

Дивіться також:  Ай ай тварина. Спосіб життя і середовище проживання ай ай

В зоопарках і розплідниках тамаринів зазвичай годують самими різноманітними фруктами, які вони просто обожнюють, а також дрібними комахами, наприклад, кониками, сараною, тарганами, цвіркунами, яких спеціально запускають у вольєр, щоб їх ловили і їли мавпи.

До того ж в раціон тамаринів включають нежирне відварне м’ясо, курятину, мурашині і звичайні яйцями, а також сир і смолу тропічних фруктових дерев.

Розмноження та тривалість життя тамарина

Практично всі ссавці, тамарини перед спарюванням дотримуються певний ритуал, який виражається в певного роду залицяннях «кавалерів» за своїми «дамами».

Шлюбні ігри у цих мавп починаються в січні-лютому. Вагітність тамарина-мами триває близько 140 днів. А до квітня—червня у тварин з’являються дитинчата.

Цікаво, що у плідних мам-тамаринів, як правило, народжуються двійні, а через півроку вони вже здатні справити на світ ще двох. Дітки швидко ростуть і до двох місяців вже самостійно пересуваються і намагаються прогодуватися.

На фото золотистий тамарін з дитинчам

Вони досягають зрілості приблизно до двох років. Ставши дорослими, діти зазвичай не залишають сім’ю і продовжують жити з родичами. Про підростаюче потомство піклуються всі члени групи, доглядаючи і оберігаю малюків і приносячи їм на обід самі ласі шматочки.

У зоопарках тамарині прекрасно живуть парами, розмножуються в неволі без особливих проблем, бувають ніжними і дбайливими батьками. Підростаючі діти фізично стають готові мати власне потомство у віці 15 місяців.

У зоопарках ці істоти проживають досить довго, зазвичай близько 15 років, але в природних умовах часто вмирають набагато раніше. В середньому живуть тамарині близько 12 років.

Back to Top