Пищуха – звірятко, дуже привабливий, мешкає переважно в гірських районах Азії. При першому погляді на фото, може здатися, що перед вами велика польова миша або хом’як.

Проте найближчими родичами мишки пищухи є зайці і кролики. Саме зі своїми довговухими родичами, були винесені в окремий загін – зайцеподібні.

Сам рід піщухи підрозділяється на три підроду і налічує близько тридцяти видів. Зазначимо найпоширеніші з них. Північні пищухи: алтайська, монгольська, хэнтэйская, північна; пищухи кустарних степів: даурська, тибетська, степова; гірські пищухи: ілійська, китайська, большеухая, червона пищуха.

Чому ж так прозвали цих милих тваринок? «Винуватцем» став пронизливий свист, який видають пищухи при оповіщенні колонії про наближення небезпеки. Спілкування між членами поселення також відбувається за допомогою коротких свистячих звуків.

На фото північна пищуха

Характерні особливості пищухи

Зовні миші пищуха мало чим схожа з типовими представниками зайцеподібні видів. Якщо тільки маленьким, практично не видимим зовні хвостиком. Передні і задні лапи короткі, і не розрізняються за розміром, як у зайців. Вуха округлої форми, зазвичай не перевищують завдовжки половину голови звіра.

Чого не скажеш про вражаючих розмірах усов пищухи, які допомагають їй орієнтуватися на місцевості та відчувати зміни в погоді. Розмір тіла більші, ніж у польових мишей – в середньому складає 15-20 див.

Подушечки пальців в основному голі, але зустрічаються і види, у яких вони покриті щетинистими волосками. Забарвлення шубки змінює колір в залежності від сезону: в літній період він бурий або піщано-руде, взимку – однотонно-сірий.

На фото червона пищуха

Причому шкурка у пищухи тонка і неприваблива, що виключає інтерес для промисловості.

Середовище проживання пищухи

В основному , живуть на гірських рівнинах, так як переважна більшість видів віддають перевагу кам’янисту місцевість. Ідеальною територією для поселень піщухи стали гори Центральної та Середньої Азії, скелясті простори Китаю, Індії, Афганістану.

Дивіться також:  Тарбаган бабак. Спосіб життя і середовище проживання тарбагана

Зустрічаються колонії звірків і на далекому Сході і в деяких областях Сибіру. В Європі пищуху побачити вкрай складно, виняток становлять східні околиці, що уподобав лише один вид гризунів. Два види знайшли собі будинок в Північній Америці. Як видно з географії розселення піщухи, звірята віддають перевагу місцям з холодним кліматом.

На фото ілійська пищуха

Степові пищухи риють численні нори, схожі з складними лабіринтами. Такі помешкання можуть мати безліч входів і доходити до десяти метрів у довжину. Нора звичайно вміщує в себе і комори для зберігання їстівних запасів, і затишні «гнізда» для вирощування потомства.

Ті види піщухи, які розселилися на гірських ділянках, чудово відчувають себе, влаштовуючи укриття в ущелинах скель, під кам’яними навісами або серед павутини коренів дерев і великих кущів.

У засніжених районах пищухи облаштовують свій будинок безпосередньо в снігу, віртуозно викопуючи нору у формі кулі, і дбайливо вистилаючи нове житло посохлою травою і дрібними корінцями рослин.

На фото степова пищуха

Харчування і спосіб життя пищухи

Майже всі види піщухи живуть колоніями. Чисельність поселення коливається від сотні до тисячі особин, в залежності від виду і географічного місця проживання. Не будучи хижим ссавцям, пищухи вживають в їжу всю наземну рослинність, яку можуть відшукати в межах свого проживання.

Це зелені стеблинки квітів і різних трав, насіння рослин, ягоди. З задоволенням пищухи ласують і шляпочными грибами, лишайниками і мохами. Несприятливий погодний період з легкістю переносять у своїх оселях, харчуючись сіном, дбайливо зібраних і висушеним в сонячні дні. Заготівля сіна – особливий ритуал, за який маленького звірка часто називають працьовита пищуха.

Умови життя цих гризунів диктують свої правила: у місцях поселення піщухи холодних днів у році набагато більше, ніж сонячних. Тому процес приготування запасів починається ранньою весною, в період бутонізації рослинного світу, і закінчується тільки в середині осені.

Дивіться також:  Віскаша тварина. Спосіб життя і середовище проживання вискашы

Саме в цей період можна побачити і почути зазвичай скритних звірків. Гострими зубками пищуха зрізає стеблинки рослин і викладає їх тонким шаром на прогрітих каменях, дбайливо перемішуючи підсохлу траву, щоб не допустити процесу гниття, також це допомагає зберегти сіно від пересушування.

У степових районах нерідко піднімаються вітру, але і це не лякає продуманого звірка. Пищухи заздалегідь готують дрібні камінці, якими згодом накривають викладене сіно. Готова трава складається в спеціально підібраних місцях – в ущелинах руйнуються скель або виритих коморах, захищених від вітрів і дощів.

Все, що не помістилося в нірках, пищуха складає в маленькі стожки, що нагадують формою справжні копиці сіна. Завдяки такій особливості, в народі пищуху часто називають сеноставкой. Саме по численних гірок сухої трави можна легко вирахувати поселення піщухи.

Звичайна пірамідка сіна не перевищує висоту декількох сантиметрів, але є достовірні відомості, що альпійські пищухи можуть викладати «стожки» висотою до двох метрів і вагою понад 20 кг

Неймовірно, адже маса тіла самого звірка ледь перевищує 300 грам. Ну як можуть не привернути уваги такі ароматні горбки інших тварин, які не проти скористатися плодами чужої праці?

Але, не були б пищухами, якщо б не заготовляли сіно про запас – і для їжі, і для утеплення житла. Деякі північні види піщухи не висушують траву, а складають її в укриття свіжою.

В тундрових районах пищухи будують стожки прямо на берегах озер і річок, або в покладах плавця. Не рідкісні випадки, коли звірята крадуть один у одного приготоване сіно. Більшість видів не впадають в сплячку в зимовий період.

На фото альпійська пищуха

Достатній запас заготовленої провіанту дозволяє без праці пережити холодну зиму, не вибираючись назовні у пошуках їжі. В теплі дні, приймають сонячні ванни, ніжачись на прогрітих каменях і весело пересвистываясь з «поселенцями».

Дивіться також:  Бобер тварина. Спосіб життя і середовище проживання бобра

Але, на відміну від зайців та інших гризунів, пищуха ніколи не встає на задні лапки, і не приймає вертикального положення тіла. У разі небезпеки звірятко видає пронизливий свист, і колонія завмирає. Основна загроза для піщухи виходить від хижаків.

Найнебезпечніші переслідувачі – горностаї. Завдяки малим розмірам і гнучкості тіла, він здатний проникати навіть в нори. Не проти набити свій шлунок звірками і ведмідь, випадково забредший на місце поселення піщухи. На чисельність популяції впливають і різні епідемії, які не є рідкістю серед гризунів.

Шлюбний період і розмноження пищухи

Пищухи – ссавці тварини. Велика частина звірів живуть сімейними групами, в яких спостерігається чіткий розподіл обов’язків по збору трави та охорони поселення від небезпеки.

На фото дитинчата пищухи

Північні види піщухи плодяться один раз в рік, тоді як їхні південні родичі можуть виробляти потомство два або три рази за рік. Вагітність самки триває 30 днів. По закінченні місяця на світ народжується від двох до семи дитинчат. Теплолюбні види являють на світло голих малят.

У тих видів, що мешкають в більш холодних місцях, потомство зазвичай покрите тонким шаром хутра. Не можна не відзначити той факт, що, на відміну від зайців, пищухи – істоти моногамні.

Back to Top