Опис осоеда

Осоїд – це птах, що належить до сімейства яструбиних і є денним хижаком. Він має три підвиди, два з яких найчастіше зустрічаються у лісових масивах нашої країни. Це осоїд та осоїд чубатий. Більш детально дізнатися про життя цієї птиці, про її характер і тривалості життя можливо з нашої статті.

Особливості та середовище осоеда

В описі птиці осоеда хотілося б зазначити, що він досить великий, має довгий хвіст і вузькі крила, які в розмаху достегают метрової величини. Забарвлення яструба осоеда рясніє різними кольорами.

Так, верхня частина тулуба самця має темно-сіре забарвлення, а у самки темно-буре, нижня – небудь світла, або бура з коричневими вкрапленнями (причому у жіночої особини вона більш плямиста), лапи жовті, горло ж світле.

Забарвлення крил теж дуже колоритний, вони в нижній частині смугасті і часто мають темні плями на згинах. Кермові пір’я хвоста мають 3 широкі поперечні смуги, дві з яких знаходяться у підстави і одна на кінці.

Голова досить маленька і вузька, за кольором у самців на відміну від самок вона більше світла, має дзьоб-чорнуватий. Райдужна оболонка ока жовта або золотиста.

Так як основна їжа цього птаха жалкі комахи, то осоїд має дуже жорстке оперення, особливо в лицьовій частині.

Лапи яструба оснащені чорними кігтями, які відрізняються своєю гостротою, але вони мало зігнуті. Таке положення забезпечує можливість ходіння по землі, а це дуже важливо, так як осоїд полює в основному на землі.

На відміну від інших птахів родини яструбових осоїд літає в основному досить низько, однак, його політ дуже легкий і маневрений. Як говорилося вище, осоїд мешкає в лісових масивах Європи і західної Азії, переважно в південній тайзі.

Дивіться також:  Стриж птах. Спосіб життя і середовище проживання стрижа

Характер і спосіб життя

Цей яструб відрізняється своєю мовчазністю, уважністю і терплячістю в выслеживании осиних гнізд. Так, під час полювання осоїд робить засідку, де він може завмерти в досить незручних позах, наприклад, з витягнутою або похиленої вбік головою, з піднятим крилом, на період, рівний 10 хв і більше.

При цьому яструб уважно оглядає навколишній простір з метою засікти летять ос. При виявленні цілі осоїд лише по звуку запросто визначає порожня або завантажена кормом летить оса, тому з легкістю знаходить осині гнізда.

Цей яструб є перелітним птахом, причому з місця зимівлі (Африка і Південна Азія) він повертається пізніше всіх хижаків десь у першій половині травня. Це пов’язано з періодом численного розплоду осиних сімей, які є основною їжею для цих яструбів.

Однак і відліт на місце зимівлі відбувається досить пізно, у вересні-жовтні. Перельоти осоеды здійснюють, зібравшись у гурти, чисельністю 20-40 голів.

Харчування осоеда

Як зазначалося раніше основною їжею для цього яструба є оси та їх личинки, тому він і отримав свою назву. До того ж осоїд не гребує і личинками джмелів і диких бджіл.

Розграбувавши, осине гніздо птах спокійно вибирає з сот личинки комах, а вилітають дорослі особини спритно хапає за допомогою дзьоба поперек черевця, при цьому відкушуючи кінчик з жалом. Пташенята годуються з допомогою матері, яка відригує ос з свого зобу, а личинок передає дзьобом.

Так як одному дорослому осоеду для повного насичення потрібно в середньому 5 осиних гнізд, а пташеняті – приблизно 1 тис. личинок, то іноді основного компонента їжі не вистачає для повноцінного живлення птиці. Тоді ці хижаки доповнюють свій раціон такими компонентами, як жаби, ящірки, дрібні гризуни і птахи, а також різні жуки і коники.

Дивіться також:  Бекас птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці бекас

У осоеда щільні пір’я на голові, тому йому не страшні укуси бджіл

Розмноження та тривалість життя осоеда

Прилітаючи з місця зимівлі, яструб найчастіше вибирає місце, де ліс межує з відкритими просторами (наприклад, на узліссі) і починає влаштовувати гніздо, яке буде розташовуватися на висоті 10-20 м і воно в діаметрі буде становити 60 см. Для його будівництва використовуються сучки, іноді до них додаються частинки соснових лап, кора і рослинна дрантя.

Замість підстилки воно обкладається свіжими листочками, які необхідні в гігієнічних цілях, так як пташенята осоедов на відміну від інших птахів родини яструбових випорожнюються прямо в гніздо, а також в ньому залишається вся недоїдена їжа. Цим житлом яструб користується протягом декількох років.

Під час будівництва самець починає виробляти шлюбні польоти, характеризуються різким підйомом на висоту, де осоїд завмирає на деякий час, виконуючи помахи крил (3-4 р) вище свого тіла. Потім він спускається й кружляє над гніздом, при цьому повторюючи такі помахи.

Після цих ігор і облаштування гнізда самка відкладає 1-2 округлих яйця дуже яскраво каштанового (іноді білого) кольору, які высиживаются поперемінно обома батьками протягом місяця.

Після появи пташенят батьки продовжують таким же чином захищати їх від впливу холоду в нічний час і від сильного сонця – в денний, а також годувати своє потомство.

Через 2 тижні підрослі пташенята починають вибиратися зі свого «дому», однак, ще досить довгий час біля нього, так як у них ще до кінця не виросли махові пір’я, але вже у віці 1,5 місяця вони роблять свій перший політ.

На фото пташеня осоеда

Дивіться також:  Папуга ара. Спосіб життя і середовище проживання папуги ара

Хоча молоді осоеды і намагаються самі добувати їжу, вони регулярно повертаються в гніздо для годування їх батьками. Повної самостійності пташенята досягають у віці 55 днів.

Цей яструб має досить велику тривалість життя, яка досягає до 30 років. У підбитті підсумку, хотілося б відзначити, що цей яструб в господарському відношенні не користується популярністю у людей, які здавна використовували птахів родини яструбових в с/г роботах для знищення різних гризунів, а також на полюванні.

Це залежить від того, що основна їжа осоеда – це оси і їх личинки. Але в інтернеті знаходяться охочі купити пір’я осоеда для застосування їх в магічних ритуалах.

В основному ж роль людини в житті цієї красивої птиці полягає в забезпеченні її охорони, так як останнім часом її кількість популяцій почало знижуватися.

Back to Top