Особливості та середовище горбатого кита

Горбатий кит має манеру плавати, вигинаючи при цьому спину і форму спинного плавця, смахивающую на горб, за що і отримав свою назву. Це водний ссавець досить великих розмірів.

Скільки важить горбатий кит? Маса його тіла близько 30-35 тонн, трапляються і гіганти вагою до 48 тонн. Довжина тіла тварини у дорослому стані від 13 до 15 метрів. Самий великий горбатий кит може досягати довжини до 18 і більше метрів.

Забарвлення і колір горбатий кит може мати найрізноманітніший, спина і боки темні, черевце може бути чорним і білих, іноді строкатим з плямами. Для кожної особини забарвлення індивідуальна, оригінальна і цікава.

У природі зустрічається синій горбатий кит. Існує, правда надзвичайно рідко, і горбатий кит альбінос. По причині такого розмаїття колірних гам, ідентифікація осіб проводиться за кольором нижньої частини хвоста.

Горбатий кит (як видно на фото) відрізняється від своїх родичів за формою плавців, а також щільного, міцного і укороченого тіла, широкого в передній частині, стисненого і тонкого з боків, з отвисающим черевом.

Голова великих розмірів і займає чверть загальної туші, передня частина її звужена, щелепа масивна і видатна вперед. На горлі і животі є поздовжні борозни, на передній частині і грудних плавцях виділяються шкірні нарости. Тварина має масивний хвіст, здатне випускати триметровий фонтан, має форму букви V.

Горбачів можна зустріти в океанських просторах майже на всій території, крім крайнього арктичного півночі і антарктичного півдня, але популяція їх надзвичайно розріджена.

В основному вони влаштувалися у водах Південної півкулі, де живуть зграями. У зимові місяці мігрують на північ, часто зустрічаються в тропічних і в більш високих широтах.

Дивіться також:  Игрунка тварина. Опис і спосіб життя мавпочок ігрунок

А з настанням весни, долаючи величезні відстані, що вимірюються тисячами кілометрів, досягають холодних морських вод півдня. Горбач перебуває під охороною закону в усьому світі і занесений, з цієї причини, в Червону книгу. Чисельність популяції цих китів у Південній півкулі не більше 20 тисяч.

Характер і спосіб життя горбатого кита

Всередині стада горбаті кити поділяються на невеликі групи по кілька особин. Горбачі чоловічої статі часто бувають одинаками, а мами плавають зі своїми дитинчатами. Горбатий кит віддає перевагу життя в прибережних водах в смузі, що не перевищує відстань у сотню кілометрів.

У відкритому океані представників цих морських ссавців можна зустріти, в основному, тільки в період міграції. Швидкість плавання їх становить від 10 до 30 км/ч.

Тварина не може довго існувати без повітря, тому занурюється на велику глибину тільки при годуванні, але не більше, ніж на чверть години і не глибше ніж на 300 метрів.

Зазвичай горбач поодинці не нападає на людей, але перебуваючи в групі іноді схильний до агресії. Відомі випадки нападу цього виду китів на човни і катери.

Але і люди для цих тварин досить небезпечні, тому що браконьєри знищують представників цього виду протягом останніх двох сотень років, спокусившись на жир китів та інші цінні частини їх тіла. Крім людини для горбача становить небезпеку також касатка.

Горбач здатний вистрибувати з води на достатню висоту. При цьому любить виконувати акробатичні номери, пустуючи на поверхні води, роблячи складні виринання і перевороти. Вчені вважають, що це зовсім не гра, а спосіб для позбавлення від дрібних шкідників, присасывающихся до поверхні шкіри.

Дивіться також:  Павукоподібна мавпа. Спосіб життя і середовище проживання павукоподібної мавпи

Харчування горбатого кита

Полювання групи горбатих китів і їх вміння координувати свої дії є яскравим прикладів складних взаємодій серед морських ссавців.

Спільними зусиллями вони збивають воду в настільки густу піну, що зграї риб не можуть через неї пробитися. І таким чином часто повністю поїдають зграї сардин.

Горбаті кити знаходять собі їжу, в основному, в прибережних водах, а віддаляючись від берегів харчуються дрібними рачками. Вони їдять планктон, головоногих і ракоподібних. У популяцій півночі основний раціон – риба. Це сардини, скумбрія, оселедець і анчоуси.

Часто кити полюють і на самоті. У цьому випадку, харчуючись, вони просто розкривають пащу і заковтують все підряд, фільтруючи через цедильный апарат.

Це дуже цікавий пристрій: у пащі горбача є чорний китовий вус, звисаючий з верхнього неба і складається із сотень пластин метрової довжини з бахромою по краях. Захоплюючи планктон, горбач мовою виштовхує воду назовні, залишаючи свою здобич у пащі і відправляючи своє черево мовою.

Іноді кити полюють, оплывая навколо зграї рибок і оглушаючи їх ударом хвоста. Або поднырнув під зграю знизу, видихають бульбашки повітря, таким чином вони маскуються і дезорієнтують своїх жертв, потім піднімаються вище і ковтають рибу.

В період міграції і взимку можуть обходитися без їжі, використовуючи численні запаси жиру, що знаходиться під шкірою. При цьому вони втрачають у вазі до третини власної маси.

Розмноження та тривалість життя горбатого кита

У шлюбний період горбані-кавалери залучають своїх партнерок своєрідним співом. Пісня горбатого кита звучить іноді хвилини або години, але буває, що триває багато днів, причому може виконуватися, як у сольному варіанті, так і хором. Мелодія представляє з себе серію звуків горбатих китів на певній чистоті.

Дивіться також:  Бонобо мавпа. Спосіб життя і середовище проживання мавп бонобо

Самки у горбачів крупніше особин чоловічої статі, і народжують дитинчат приблизно раз у два роки. Час спаровування і розмноження настає в зимові місяці (в Південній півкулі цей період припадає на червень-серпень) під час міграції на північ в теплі води.

Під час гону самці горбачів стають дуже імпульсивні і вкрай збуджені. Вони збираються в групи до двох десятків, оточують самок, змагаючись за першість і часто виявляючи агресію.

Вагітність може настати і у весняний період аж до листопада. Триває 11 місяців. Мама горбача здатна подарувати життя за раз тільки одному дитинчаті, який важить близько тонни, а довжина сягає чотирьох метрів.

Вигодовується він молоком матері протягом 10 місяців, при цьому значно додаючи в рості і вазі. По закінченні періоду вирощування, діти покидають матерів і починають самостійне життя, а їх мами знову вагітніють. Статева зрілість у горбачів настає в п’ятирічному віці.

У прекрасних, таємничий і страхітливих глибинах океану існує безліч тварин, здатних вразити уяву. Серед них кити, які по праву вважаються одними з довгожителів планети. Горбаті кити живуть у загальній складності 4-5 десятків років.

Back to Top