Багато хто знають, хто такі антилопи, як вони виглядають, чим живляться, де живуть. Але є в цьому сімействі і не зовсім звичайні звірі, які відрізняються від своїх родичів. Зовнішній вигляд цих тварин іноді нагадує величезного джмеля , а розміри зовсім несподівані для звичних антилоп. Мова йде про лісових міні антилоп – дукерах.

Зовнішній вид дукера

Дукер — дуже граціозна, красиве, незвичайне тварина відноситься до загону парнокопитних. Їх підродина зване полорогие, включає два роди: лісові і чагарникові. У першому налічується 18 видів, чагарниковий вид дукера всього один.

Малюки лісові або чубаті дукеры зовсім скромного розміру – 15-50 див. у висоту і важать всього 5-30 кг. Самці трохи крупніше самок. У тварин трохи вигнута догори спина, форма тіла схожа на арку, задні кінцівки дукеров довше, ніж легкі і тонкі передні ноги, що допомагає високо стрибати.

У самців на голові є невеликі гострі ріжки. На голові сірого дукера є цікавий чубчик. Вуха великі, гострі, очі виразні. Одним з найбільш незвичайно забарвлених представників підродини є зеброва дукер.

На фото лісовий дукер

Його тіло велике, мускулисте, кремезна. Ноги трохи коротше, копита широко поставлені. Основна відмінна риса в його зовнішності – чорні поперечні смуги на спині, зазвичай їх близько 14 штук. Забарвлення дукеров рудий, пісочний або сірий.

Найменшим в роду вважається блакитний дукер, його розмір всього 35 см, а важить цей малюк 4-5 кг. Важко собі уявити доросле антилопу розміром з кішку, але, тим не менш, такі тварини існують. На фото дукеров видно, які це маленькі і беззахисні істоти.

Але, перше враження оманливе – самці цього виду дуже агресивно налаштовані і можуть легко пустити в хід свої маленькі, але гострі ріжки. Тіло цього дукера округле, ніжки дуже тонкі, передня частина тіла легка.

Дивіться також:  Морський котик. Середовище проживання і особливості морських котиків

Чубатий дукер

Якщо посадити його на задні ноги, то цей звір стане схожий на маленького кенгуру. Пофарбований цей вид в сіро-блакитний колір, звідки і пішла його назва. У цієї тварини самочки крупніше самців.

Середовище проживання дукера

Дукеры мешкають в Південній Африці. Різні види населяють різні частини континенту. Блакитний дукер, наприклад, живе в Центральній, Західній та Східній частині, в Кенії, Мозамбіку, Занзібарі, Нігерії.

Зустрічається на узбережжі Індійського і Атлантичного океану. Сірий дукер заселяє практично всю Африку південніше Сахари. Але він не живе у вологих тропіках, а воліє рідкісні ліси, рівнини.

Зеброва дукер населяє тільки Західну частину Африки – Гвінею, Сьєрра-Леоне та деякі інші держави. Цей вид навпаки, вважає за краще селитися в непрохідних тропічних лісах.

Чорний дукер з дитинчам

Спосіб життя дукера

Навіть назва антилопи дукера походить від слова «нирець», за його манери швидко ховатися в чагарниках. Це говорить про його боязкість і обережності. Дукеры, в залежності від виду, ведуть різний спосіб життя.

Так, блакитний дукер активний вдень, а сірий, або чагарниковий дукер – в нічний час. Вдень же він, навпаки, вважає за краще відпочивати в заростях. Зеброва дукер теж активний вдень, в цей час він харчується, гуляє. Живуть частіше тварини протоптують свої стежинки, по яким і пересуваються під захистом кущів та високої трави.

Живуть дукеры поодиноко, дуже рідко парами. Червоні дукеры можуть жити невеликими групами по 3-5 особин. Так само самка живе з маленьким ще дитинчам. Причому «сусіди» ведуть себе дуже дружелюбно – при зустрічі труться мордочками один про одного. У групи тварин є свій туалет, загальне місце для випорожнень.

Дивіться також:  Горал тварина. Спосіб життя і середовище проживання горалем

Зеброва дукер

Стрибучі тварини легко заскакують в гущавину, і так само легко вибираються звідти. Вдень люблять слідувати за зграями птахів, так само можуть переслідувати мавп. Така поведінка викликано інтересом до їжі, яку самі дукеры дістати не можуть, а мавпи або птахи часто опускають на землю.

Хоча дукеры такі різні, але загальні риси у них все-таки є – вони дуже полохливі і ведуть потайний спосіб життя. Це необхідно, щоб вижити і убезпечити себе. Адже ці звірі дуже малі, і багато хто в лісі не проти ними пообідати.

Серед природних ворогів великі змії (анаконди, пітони, удави), хижі птахи, невеликі хижаки. Великі тварини найчастіше не полюють на дукера, так як ці верткі і прудкі звірята, на їхню думку, просто не варті того, щоб витрачати сили на їх затримання, адже м’яса в них зовсім не багато.

За стрімко втікаючим дукером не кожен може догнати, зигзагоподібні рухи, стрибки з боку в бік і вгору збивають з пантелику переслідувача. У високому стрибку цієї тварини можна побачити його білий в нижній частині хвіст.

Крім звірів, небезпека для дукера є і людина. Незважаючи на малий розмір, ці звірята використовуються в їжу деякими племенами аборигенів. Часто їх відловлюють сильцями для їжі і тримають у домашніх загородах, на випадок голоду.

Харчування

Незважаючи на свій легкий норов, малюки дукеры харчуються як деякі хижаки – вони здатні переслідувати і відловлювати невеликих птахів і гризунів. Так само з задоволенням поїдають гусениць, різних комах, личинок і навіть випорожнення інших тварин.

Але все-таки, основу раціону складає рослинна їжа. Це і фрукти, і насіння різних рослин. Молоді пагони чагарників, листя, трава, підніжний корм. Завдяки такій соковитою їжі дукеры не потребують води і практично ніколи не п’ють.

Дивіться також:  Гімалайський ведмідь. Спосіб життя і середовище проживання гімалайського ведмедя

Розмноження та тривалість життя

У деяких видів немає певного сезону розмноження, так як проживають вони в широтах, де температура повітря та інші показники залишаються практично однаковими протягом усього року. Налаштовані на спарювання самці починають часто з’ясовувати стосунки в боротьбі за самку.

На фото дитинча антилопи дукер

По закінченні періоду залицяння, тварини спаровуються, і самочка залишається в очікуванні потомства, чекати поповнення доведеться 229 днів. У різних видів потомство різного розміру, в середньому новонароджені дукеры важать близько 2 кг.

Малюки перший час ховаються в густій хащі чагарників і трав. Близько чотирьох місяців молодь тримається поруч з матір’ю, потім стає самостійною. У 7-9 місяців нащадки повністю формуються і стають схожими на своїх батьків.

Статевої зрілості різні види досягають трохи в різний час. Так, наприклад, зеброва здатний розмножуватися з двох років. Тривалість життя у різних видів різна. Наприклад, сірий дукер проживає в неволі до 9 років. Блакитний підвид в середньому живе 7 років.

Back to Top