Особливості та середовище чибіса

Птах чибіс — досить невелике пернате, розміром трохи менше звичайної галки, яке відноситься до сімейства ржанковых.

Родичі чайки — кулики, але від них його можна відрізнити забарвленням і формою крил: забарвлення пір’я чорно-біла, кінчики крил тупий форми.

Верхньої частини тіла птиці властиво слабке мерехтіння, відливають металевим, пурпурним або зелено-бронзовим кольором, груди повністю пофарбована в чорний, низ голови, боки тіла і животик — білі, кінчик пір’я на хвості рудий, більша частина рульових пера білі.

Чайка — птах з чубчиком на голові, який складається з вузьких довгих пір’я. Влітку живіт і горло птахи чорні, взимку забарвлення цих місць змінюється на білий.

Відрізнити чибіса від інших птахів можна за хохолку, причому у самок він набагато коротший

Дзьоб чорний, невеликі очі дивного темно-бурого кольору, лапи, які закінчуються чотирма пальцями — малинові.

Розмір крил може досягати 24 см, відповідно розмах крил дорослої особини — близько 50 див.

Але, відповідь на питання «як виглядає птах чибіс» відносний, так як в залежності від життєвої стадії і пори року зовнішній вигляд її може змінюватися.

Під час наближення шлюбного періоду забарвлення самця набуває більш помітне, яскраве вираження. Верх голови, чубчик стають зеленуватого кольору, боки і шия біліють.

Кермові пір’я красуються широкою чорною перев’язом недалеко від краю, підхвістя руде. Передня нижня частина тулуба має синій відлив тільки у самця чибіси.

На фото птиці і в реальному житті саме за цими ознаками можна відрізнити представників різних підлог. Крім того, ноги хлопчика червоні, а дівчатка носять більш скромний, коротких чубчик.

Велика частина осілих птахів зустрічаються від Атлантичного океану до Тихого, на півдні Балтійського моря.

Дивіться також:  Чубатий пінгвін. Спосіб життя і середовище проживання чубатого пінгвіна

Чибіс перелітний птах зимує на узбережжі Середземного моря, в Персії, Китаї, на півдні Японії, Індії. Птах року 2010 в Росії.

Спів птаха чибіс у спокійний період досить мелодійний, але, відмінною рисою виду є гучний тривожний крик, видаваний в моменти небезпеки, який не тільки служить попереджувальним сигналом для інших учасників зграї, але і здатний відігнати нерішуче налаштованого противника.

Звук чайки прийнято описувати як «чиї ви», поєднання цих звуків дійсно схоже на те, що кричить птах, охороняючи свій будинок.

Існує думка, що та назва виду походить саме від цього звуку, так як існує між ними якусь фонетичну схожість.

Характер і спосіб життя чибіса

Судячи з опису птиці чибіс, яскраве контрастне оперення робить її легкою здобиччю для мисливців.

Однак, даний вид відрізняється надзвичайною «летючість» і здатний в повітрі відірватися практично від будь-якого переслідування.

На місця гніздування птахи прилітають рано, коли сніг ще щільно встеляє землю і тільки починають з’являтися перші прогалини.

Саме тому раптове похолодання часто змушує птахів відлітати назад на південь, роблячи величезні відстані лише для того, щоб повернутися до гнізд через кілька днів, коли потеплішає.

Чибіс не боїться людей і може гніздитися поблизу людських поселень

Для побудови гнізд птахи вибирають сирі луки, зарослі травою болота, на яких зустрічається рідкісний чагарник.

Крім того, якщо поруч буде людське житло, птицю це анітрохи не збентежить, так як чибіс абсолютно не боїться людини.

Гніздиться чибіс не дуже щільними колоніями, частіше — окремо від інших птахів — парами.

Якщо до місця гніздування наближається небезпека у вигляді хижої птахи або тварини, вся колонія піднімається в повітря, видаючи грізні звуки.

Дивіться також:  Кукша птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці кукші

Голосно кричачи птиці носяться над джерелом небезпеки, знижуючись дуже низько до нього, щоб залякати і відігнати.

Гнізда птахи влаштовують на землі, чим ризикують потрапити під сільськогосподарську техніку

Якщо ж небезпека наступає з повітря — чайки реагують по черзі — злітає той птах, ближче до чиєї гнізда знаходиться потенційний противник.

Бувають випадки наближення до місць гніздування сільськогосподарської техніки. Ці моменти найбільш небезпечні для птахів, так як незважаючи на всі їхні старання, грізні крики і нападу на машину, техніку відігнати їм не вдається, і під її колесами або гусеницею гинуть маленькі пташенята і руйнуються гнізда.

Як вже згадувалося вище — чибіс краще всього відчуває себе в повітрі, невеликий розмір і маневреність дозволяють йому розвивати величезну швидкість і дає можливість виконувати різні кульбіти.

Саме це робить самець, красуючись перед самкою під час шлюбного періоду. Літає чайка виключно у світлий час доби невеликими зграями.

Харчування чибіса

У плані їжі птах віддає перевагу безхребетним. Це можуть бути невеликі жучки, як летять, так і переміщаються по землі, їх яйця і личинки. Також чибіс не гребує дощовими хробаками, многоножками, сараною, маленькими равликами.

Розмноження та тривалість життя чибіса

Гнізда найчастіше розташовуються прямо на землі, у викопаній попередньо неглибокій ямці.

Про це піклується самець ще при залицянні за самкою, демонструючи їй свої вміння спочатку в повітрі, а потім і на землі, він робить кілька невеликих заглиблень, одне з яких майбутня мама вибирає для гнізда.

Зазвичай кладка складається з 4 яєць, батьки дбайливо висиджують їх по черзі протягом місяця.

Потім з’являються пташенята, які через 3-4 тижні вже вчаться літати. Якщо з якоїсь причини обоє батьків знаходяться далеко від гнізда, пташенята піклуються про себе самі — тісно притискаються один до одного, щоб зігрітися і дуже спритно ховаються в разі наближення небезпеки.

Дивіться також:  Види папуг. Описи, назви й особливості папуг

В кінці літа дорослі особини і підрослі пташенята збираються відлітати. Спочатку маленькі пташки збираються в окремі зграйки і літають над найближчими болотами і річками, потім вони збирають велику зграю і переміщаються на більш обширний простір — луг або велике болото.

Вони літають над місцем гніздування величезною безформною зграєю, кількість голів у якої може досягати кількох сотень, включаючи дорослих птахів.

На півночі початок перельоту припадає на кінець серпня, в південних районах його відкладають на середину осені чи навіть початок зими і покидають будинок тільки з наближенням перших заморозків. Здорова особина може жити 15-20 років.

Back to Top