Альбатрос – це дивовижна птиця, яка може довгі місяці не з’являтися на суші! Вони проводять дні і ночі безперервно лавірую над океанами і долають сотні миль в день. Альбатрос – гарна птиця і океанська далина – її єдиний дім.

Особливості та середовище птиці альбатрос

Альбатроси – південці, хоча і не проти потрапити в Європу чи Росію. Альбатрос мешкає переважно в Антарктиці. Ці пернаті досить великі: їх вага може досягати 11 кг, а розмах крил альбатроса перевершує 2 м. В народі їх називають гігантськими морськими чайками, адже деякі з видів, дійсно виглядають майже однаково.

Крім величезних крил ці пернаті мають унікальний дзьоб, який складається з окремих пластин. Дзьоб у них тонкий, але сильний і забезпечений витягнутими ніздрями.

За рахунок хитромудрих ніздрів у птиці відмінний нюх, що робить їх відмінними мисливцями, адже знайти їжу над водними просторами дуже непросто.

Тіло птиці ідеально підходить для суворого клімату Антарктики. Альбатрос – птах щільно складена з короткими лапами з плавальними перетинками. На суші ці птахи пересуваються з працею, «повільно» і виглядають з боку неповороткими.

Згідно з даними вчених, відомі альбатроси з розмахом крил до 3 метрів

Оскільки ці птахи живуть в основному в холодному кліматі, їх тіло вкрите теплим пухом, який протриматися навіть у самих морозних умовах. Забарвлення птахів нескладна і зовсім непомітна: сіро-біла або коричнева з білими плямами. Птахи обох статей мають однакове забарвлення.

Звичайно ж опис альбатроса не може не включати в себе крила. Згідно з даними вчених, відомі птиці, розмах крил яких, був більше 3 метрів. Крила мають особливу будову, допомагає їм витрачати мінімум енергії на те, щоб їх розправити і лавірувати над просторами океану.

Дивіться також:  Кроншнеп птах. Середовище існування та спосіб життя кроншнепа

Характер і спосіб життя альбатроса

Альбатроси – «кочівники», не прив’язані ні до чого, крім як до місця, де народилися самі. Своїми подорожами вони охоплюють всю планету. Ці пернаті спокійно можуть прожити без суші місяцями, а для того щоб перепочити можуть розташуватися на водній кромці.

Альбатроси розвивають фантастичну швидкість до 80 км/год. За день птах може подолати до 1000 км і зовсім не стомитися. Вивчаючи птахів, вчені прикріплювали до лапок геолокаторы і визначили, що деякі особини здатні облетіти майже всю земну кулю за 45 днів!

Дивовижний факт: багато птахи будують гніздо там, де були виведені самі. Кожен вид сімейства альбатросовых своє містечко облюбував для виведення пташенят. Найчастіше це місця поблизу екватора.

Невеликі види прагнуть поласувати рибою поблизу берега, інші ж відлітають на сотні миль від суші щоб знайти для себе ласий шматочок. Це є ще однією відмінністю між видами альбатросовых.

Ці пернаті в природі не мають ворогів, тому більшість доживає до старості. Загроза може виходити тільки в період висиджування яєць, а також у період розвитку пташенят від випадково заблукали на острови кішок, або щурів.

Не забувати і про те, що найбільшою небезпекою для природи в цілому є людина. Так ще 100 років тому ці чудові птахи були практично знищені заради свого пуху і пера. Зараз за альбатросовыми доглядає союз охорони.

Харчування альбатроса

Ці пернаті не прівереди і не гурмани, коли мова заходить про те, чим вони харчуються. Птахи, які в день долають сотні миль, змушені харчуватися падаллю. Падло в раціоні цих пернатих може займати більше 50%.

Дивіться також:  Дурнику птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці глупиш

Найбільш ласим шматочком буде риба, а також молюски. Не гребують вони і креветками та іншими ракоподібними. Шукати собі їжу пернаті воліють вдень, хоч і добре бачать у темряві.

Вчені припускають, що птахи можуть визначати наскільки глибока вода, оскільки деякі види альбатросовых не полюють там, де вода менше 1 км в глибину.

Щоб вхопити ласий шматочок альбатроси можуть пікірувати вниз і пірнути у воду на десяток метрів. Так, ці птахи чудово пірнають, причому як з повітря, так і з гладі води. Відомі випадки, коли вони пірнали на десятки метрів углиб.

Сильна мандрівний альбатрос птах. Фото, що маневрують пернатих ви можете з лишком знайти в інтернеті. Ці птахи чудово лавірувати на сильних потоках вітру і летіти проти нього.

Альбатроси створюють моногамні пари

Саме в штормову погоду, а також до і після неї з товщі води наверх спливає безліч пташиних ласощів: молюски і кальмари, інша живність, а також падаль.

Розмноження та тривалість життя альбатроса

Щоб продовжити свій рід птахи злітаються до місць, де були виведені колись самі. Трапляється це нечасто: раз в 2-3 року. Гнізда вони намагаються будувати скупчено, можуть бути суміжними видами морських птахів. Альбатрос при будівництві нехитроумен. Гніздо його схоже на горбок з бруду, землі і трави з поглибленням, що стоїть прямо на каменях або на березі.

Ця птиця справді може служити прикладом моногамність: ці пернаті вибирають одного партнера на все життя. Пара складається роками стає справжньою пташиної сім’єю зі своїми власними жестами і сигналами.

На фото гніздо альбатроса з пташеням

Шлюбний ритуал у птахів дуже ніжний, вони чистять пір’ячко, годують один одного, ґелґочуть і навіть цілуються. Після довгих місяців розлуки обидва партнера знову прилітає на місце гніздування і одразу ж впізнають один одного.

Дивіться також:  Кеа папуга. Спосіб життя і середовище проживання папугу кеа

Ці птахи відкладають всього 1 яйце. Висиджують вони його по черзі. Процес висиджування у цих птахів один з найбільш довгі у пташиному світі і становить до 80 днів. Партнери нечасто змінюються і при насиджуванні яйця обидва птахи сильно худнуть і виснажуються.

Перший місяць пара часто годує своє дитинча, і партнери обігрівають його по черзі. Потім батьки можуть покинути гніздо пташеня на пару днів, і дитинча залишається зовсім один.

На фото пташеня альбатроса

Пташеня залишається в гнізді рекордний термін – 270 днів, протягом якого він виростає так, що його тіло перевищує в параметрах дорослі розміри птаха. Альбатроси залишають дитинча остаточно, і молода особина змушена жити зовсім одна, поки не змінить своє дитяче оперення на доросле і не натренує крила, щоб полетіти. Тренування проходять на березі або на самій кромці води.

Альбатроси готові до спаровування в 4-5 років, однак, вступають в шлюб не раніше 9-10-річного віку. Живуть вони дуже довго за твариною мірками. Їх життя можна порівняти по тривалості з людської, адже часто вони живуть до похилого віку в 60 років і більше. Так, альбатрос – птах довгожитель.

Але незважаючи на це білоспинний альбатрос занесений в Червону книгу Росії, зменшення чисельності даного виду сприяло знищення птахів браконьєрами заради красивого оперення альбатроса.

Back to Top