Завирушка Козлова виявлена орнітологами останньої в 1887-му році. З тих пір знаходили лише поодинокі кладки і поодинокі особини виду. Він у своєму класі самий рідкісний. Зовні птах світло-рожевий (майже білий) зверху і брудно-сіра на черевці. На світлому фоні виділяються чорний дзьоб і такі ж темні очі.

Зустрічаються представники виду Козлова в азіатських країнах, наприклад, в Тиві, Монголії. Перше особин виявили в останній, за межами Росії.

Завирушка Козлова дуже рідкісна птиця

Завирушками часто помилково називають птахів, схожих на них. Так з’явилася назва славка завирушка. Між тим, славковые – окреме сімейство. На відміну від завирушки, славка живе в містах та поблизу них, подібно звичайним горобцях.

Харчування завирушки

До якого б вигляду не ставилася завирушка, живиться комахами. У їжу йдуть дрібні мошки, павучки, жучки, гусениці. Насіння рослин – вимушений вихід із ситуації для зимуючих завирушек. За раз вони з’їдають комах загальною масою в 2 третини власної ваги.

Розмноження та тривалість життя

Для гніздування завирушки вибирають сирі, прохолодні ділянки підліска. Тут птахи в’ють низькі і широкі «чаші» з товстими стінками. Розміщують гнізда на висоті приблизно в 1 метр, ховаючи в покладах хмизу, гілок ялин.

Яйця у завирушек зеленувато-блакитні, однотонні, в довжину не перевищують 2-ох сантиметрів. Діаметр гнізда птахів при цьому доходить до 14-ти сантиметрів. В «чашу» повинні вміститися 4-7 яєць і, звичайно, насиживающая їх птаха. Пташенята вилуплюються через 15 днів. Оскільки відкладають яйця завирушки в середині травня, потомство з’являється на світ в кінці місяця.

Дивіться також:  Авдотка птах. Середовище існування та спосіб життя лежня
Back to Top