Яструби – хижі птахи, яких можна зустріти в самих різних куточках нашої планети. Найбільше поширення вони мають у Північній (аж до Аляски) і Південній Америці, в гірських та лісових теренах Євразійського континенту.

В Африці та Австралії живуть переважно дрібні яструби, на відміну від великих, що водяться в Азії і Європі. На території Росії яструб зустрічається нечасто крім Далекого сходу, Приморського краю і в деяких районах Південної Сибіру.

На сьогоднішній день яструби селяться переважно посеред старих реліктових лісів, оскільки з відкритих територій у свій час були витіснені численними мисливців, які займаються відстрілом яструбів, оскільки ті, на їх думку, масово винищували їх потенційну здобич – перепелів і тетеруків.

Голоси птахів схожі на дзвінке клекотание, і на даний момент можна почути їхні гучні «розмови» на околиці якогось невеликого населеного пункту.

Характер і спосіб життя яструба

Яструби є надзвичайно вправними птахами, швидкими і з блискавичною реакцією. Ведуть вони переважно денний спосіб життя, проявляючи найбільшу активність і займаючись пошуками їжі в світлий час доби.

Самець і самка створюють пару, яку вони обирають один раз на все життя. Яструбина пара має власну територію, межі якої можуть розкидатися на три тисячі гектарів і здатні перетинатися з кордонами інших особин (крім місця безпосереднього гніздування птахів).

Свої гнізда яструби звичайно будують в хащах старих лісів на найвищих деревах, на рівні від десяти до двадцяти метрів безпосередньо від поверхні землі.

Дивіться також:  Чорний какаду. Спосіб життя і середовище проживання чорного какаду
Back to Top