Вагітність триває, в залежності від виду, 30-40 днів. Після чого на світ з’являються маленькі, глухі і сліпі маленькі їжачки. У виводку їх від одного до десяти.

Народжуються вони голими, але вже через кілька годин на поверхні тіла з’являються перші м’які голки, які через 2-3 тижні зміняться на більш тверді.

Через 3-4 тижні ежата починають відкривати очі. Живиться потомство материнським молоком до 3-4 тижнів життя і надалі переходять на самостійний пошук, і вживання більш грубої їжі.

До двох місяців від народження діти починають самостійне життя і незабаром залишають материнську нору для риття власної на новій території.

У середньому, вухаті їжаки в домашніх умовах або зоопарках живуть 6-8 років, у природному середовищі термін їх життя трохи менше, в тому числі це пов’язано з полюванням на них хижаками, які мешкають на одній території з їжаками.

Основними ворогами цих ссавців є вовки, борсуки, лисиці і інші шанувальники невеликих ссавців.

Деякі види вухатих їжаків занесені в Червону книгу, наприклад голобрюхий їжак вважається майже зниклим видом.

Інші види знаходяться в регіональних та державних Червоних книгах Казахстану, України і Башкирії.

До 1995 року в Казахстані були дуже активні організації, які у спеціальних розплідниках розводили рідкісні види їжаків, в тому числі і вухатих, але, на жаль, до наших днів вони не збереглися.

Дивіться також:  Тамарін мавпа. Спосіб життя і середовище проживання тамарина
Back to Top