Стерх (білий журавель)

Великий птах з розмахом крил приблизно 2,3 м, масою в середньому 7-8 кг, висотою до 140 см Дзьоб по довжині більше, ніж у інших журавлів, червоного кольору. Оперення біле, крім чорних махового пір’я. Ноги довгі.

Гніздування стерхів проходить виключно в Росії. Улюблені місця знаходить в безлюдній якутській тундрі або на багнистих болотах Приоб’я. Взимку птахи мігрують в Індію, Іран, Китай.

Особливість стерхів – до сильної прихильності до водойм. Всі їх будова націлене на пересування по в’язкому ґрунті. Стерхи ніколи не годуються на сільськогосподарських угіддях, цураються людини. Красива і рідкісна птиця під загрозою зникнення.

Африканський лапчатоног

Назва відображає ареал птиці – річки і озера африканського материка, південніше Сахари та Ефіопії. Особливість лапчатонога в глибокому зануренні під час плавання, при якому видно лише голова і шия. В небезпеці може бігти по воді з короткими злетами і спусками.

Довжина птаха близько 28-30 див. Забарвлення зелено-коричневий зверху, білий на черевці. З боків голови проходять дві білі смужки.

Лиска (водяна курка)

Невелика птиця, схожа на звичайну качку, але однорідного чорного окрасу з білою плямою на голові. Здалека світла шкіряста пластинка нагадує лисину, що і породило відповідну назву.

Короткий дзьоб лиски за формою схожий на курячий. Жовтуваті лапи з довгими пальцями сірого кольору. Повсюдно поширена на території Європи, Казахстану, Середньої Азії, Північної Африки. Віддає перевагу мілководді, зарості очерету, осоки, очерету. Чорна водоплавна птиця – об’єкт промислу.

Дивіться також:  Птах мухоловка. Спосіб життя і середовище проживання птиці мухоловки
Back to Top