Для рівнинних вискаш характерний нічний спосіб життя. Звірята залишають норки лише з приходом сутінків. Люблять приймати пилові ванни, очищаючи тим самим шерсть від різного роду паразитів і скупчень жиру.

А ось перуанська віскаша проживає на територіях, де вночі досить холодно, вдень же яскраве сонце нагріває камені на плоскогір’ї. З цієї причини гризуни залишають нори переважно вдень. Селяться вискаши серед скель, в ущелинах, де переважає суха рослинність.

Загальною особливістю всіх видів цього гризуна вважається незвичайний спосіб оповіщення родичів про небезпеку – звірятко починає несамовито бити хвостом по землі і пронизливо кричати.

Розмноження та тривалість життя

У природних умовах шлюбний період вискаши характеризується сезонністю. Тічка триває 40 діб і починається восени. Період вагітності становить 154 дня. Навесні самка являє на світ від 2 до 4 дитинчат.

Період вигодовування триває 8 тижнів. До цього моменту дитинча вискаши міцніє і стає самостійним. Не виключається, що за рік самка може пережити 2 вагітності.

У природі тривалість життя незвичайних гризунів складає всього лише кілька років. Це обумовлено несприятливими умовами та низьким відсотком виживання звірків.

Природними ворогами вважаються пума, удав, парагвайська лисиця, малий грізон. Крім того, серед місцевого населення віскаша вважається шкідливим тваринам, оскільки сеча звірка збіднює ґрунт, так і численні нори приносять вагомі незручності.

Від посягань на життя з боку недоброзичливців, тварин рятує швидкий біг – 40 км/год, а також здатність стрибати на 3 м в довжину. Що стосується штучних умов існування, в неволі тривалість життя гризуна становить від 8 до 10 років.

Дивіться також:  Тарбаган бабак. Спосіб життя і середовище проживання тарбагана
Back to Top