У пари варакушки об’єднаються на все життя. Але бувають і у разі, коли самець має одразу двох або трьох супутниць життя, допомагаючи їм вирощувати потомство.

На фото гніздо варакушки

Для будівництва гнізд варакушки воліють тонкі стеблинки трави, а для обробки зовні використовують мох, влаштовуючи житло в дуплах беріз і чагарниках.

Гнізда мають вигляд глибокої чаші, а дно встилається шерстю і м’якими рослинами. Відлітаючи на зиму, варакушки навесні знову повертаються до свого старого гнізда.

А про те, що місце зайняте, самець оголошує всім своєрідним співом, що складається з чергування різких і чистих тонів. Робить він це, перебуваючи неподалік від гнізда в польоті, і сидячи в своєму притулку.

Варакушка яйця відкладає по 4-7 штук. Вони бувають блакитно-оливкової або сіруватого кольору.

В той час, як мати висиджує пташенят, батько займається збором харчування для своєї обраниці і діточок, які з’являються через два тижні.

Батьки вигодовують їх гусеницями, личинками і комахами. Мати ще кілька днів проводить з пташенятами після появи на світло.

Через тиждень вони прозрівають і незабаром покидають батьківський дім. Це відбувається поступово. А пташенята варакушки все ще намагаються триматися батьків, поки погано вміють літати.

У південних районах, де у птахів розмноження відбувається інтенсивніше, часто батько ще продовжує годувати старших дітей, коли мати вже висиджує нових.

Трапляється, що варакушки, які залишилися без пари, годують чужих пташенят, загублених і покинутих справжніми батьками.

Дивіться також:  Стриж птах. Спосіб життя і середовище проживання стрижа
Back to Top