Розміри не позбавляють зубрів жвавості. Вони перестрибують перешкоди в 1,5-2 метри у висоту. На подібне тварини готові, тікаючи, приміром, від мисливців. Оскільки реліктовий вид, вилов його заради шкури і м’яса вівся ще первісними людьми.

На фото зубр

Садова соня

Зникаючий гризун зустрічається в Черкаській, Рівненській та Київській областях України. Звірятко заселяє природні деревостани. Їх скорочення і призвело до скорочення чисельності виду. Почастішали санітарні рубки.

Померлі, трухляві та дуплисті дерева прибирають, звільняючи місце для молодої порослі. Садові ж соні позбавляються зимових будиночків. На відміну від багатьох гризунів червонокнижні тварини не люблять рити нори у землі.

Незважаючи на миловидну зовнішність, соня – хижак. У меню гризуна є і ягоди, плоди, зерна. Але, їх частка в раціоні не перевищує 40%. Решта – комахи, черви та інші безхребетні.

Тиждень без них призводить соню в ступор, причому в прямому сенсі. Тварина перестає рухатися, дивиться в одну точку. В такі моменти соня вразлива, але не має сил боротися за життя.

Садова соня

Форель

Форель занесена в «Червону книгу» України. Значить, в країні на межі вимирання майже всі лососеві. Форель – узагальнююче назва 19-ти їх підвидів. На Україні цінуються прісноводні. Представники цих видів доростають до половини метра в довжину. Для порівняння, морські особини вдвічі більше.

Незважаючи на заборону вилову, форель на Україні продовжують добувати. Виняток – місячні ночі. З нез’ясовних причин форель відмовляється полювати і підпливати до поверхні водойм в ночі, коли чітко видно супутник Землі.

Дивіться також:  Заєць русак. Спосіб життя і середовище проживання зайця русака
Back to Top