Що стосується житла цокоров, то побудоване воно продумано. Лабіринти для годування знаходяться кілька ближче до височини, ніж їх «житлові приміщення». Побачити цих підземних жителів можливо тільки під час весняного водопілля або під час оранки. Саме в ці моменти тварина виявляється на загальному огляді.

У цих, здавалося б, нешкідливих звіряток є вороги в особі лисиць і степових тхорів.

Це обережна тварина швидко може помітити зроблене людиною отвір в його підземному лабіринті. Він намагається швидко його закрити. У зимовий час цокор не впадає в зимову сплячку, але його працездатність істотно знижується.

Харчування цокора

Цокор любить багато рослин, їх цибулини, бульби, кореневища. Все це добро на протязі всього сезону тварина з особливим працею запасає на зиму. Для цього в лабіринтах звірка існують спеціальні комори камери.

Як провізії можна зустріти буквально все, що росте навколо житла тварини. Якщо поруч знаходиться картопляне поле, то більше всього в запасі цокора буде звичайно ж картоплі. Мінімальний запас провізії тварини на зиму становить не менше 8 кг. Все це природно з’їдається протягом часу, коли їду собі добути просто неможливо.

Розмноження та тривалість життя цокора

Розмножуються тварини один раз за рік. На пологи в основному припадає остання декада березня. На світло зазвичай з’являється не більше 5 дитинчат. Вони зовсім сліпі, без шерсті і безпорадні.

Всю турботу про малюків бере на себе самка. Ближче до середини червня вже подорослішали, малюки поступово починають рити свої оселі. Червень – це час найбільшої вегетації рослин, тому вони не відчувають голоду і швидко розвиваються.

Дивіться також:  Акомис миша. Спосіб життя і середовище проживання акомиса
Back to Top