Батьківщиною цього унікального дива природи вважається Нова Зеландія, саме тут мешкає птах ківі. Чисельність птахів скорочується, тому ківі занесені до Червоної книги та знаходяться під охороною. Але все ж браконьєри і вороги цих тварин у дикій природі не дають стрімко зрости популяції.

Нерідко любителі екзотики хочуть купити ківі для поповнення своїх приватних колекцій і міні-зоопарків. Вирубка лісу і раскорчевывание значно зменшило територію, на якій живуть ці птахи.

Зараз на одному квадратному кілометрі проживає одночасно не більше 5 птахів, це є дуже низьким показником щільності населення птахами лісу. Мешкають ківі в основному у вогких чагарниках вічнозелених лісів острова. Довгі пальці з кігтиками дозволяють переміщатися по мокрій, м’якою, майже болотистому грунті.

Денний час ківі проводять у виритих норах або ж ховаються в корінні дерев, густих заростях рослин. Нори являють собою незвичні лабіринти, які можуть мати навіть не один вихід, а відразу декілька.

Таких денних притулків може бути велика кількість, і птах змінює їх практично кожен день. Якщо птах покидає своє денне укриття, то тільки з причини небезпеки. Зазвичай ківі ніколи не видно вдень, вони ховаються.

Ведуть ківі нічний спосіб життя, в цей час відбуваються разючі зміни в їх поведінці. Вночі птахи ведуть себе досить активно і більшу частину часу витрачають на видобуток їжі і будівництво нових укриттів – нор. Дуже часто для птахів характерна агресивна поведінка, особливо це стосується самців.

Вони готові боротися і захищати свою територію, особливо якщо на ній є гнізда з яйцями. Іноді між птахами спалахують справжні війни і бійки, нерідко вони б’ються не на життя, а на смерть.

Дивіться також:  Кардинал птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці кардинал

Розмноження та тривалість життя птаха ківі

Back to Top