Статевозрілими олені стають до 1,5-2 років. Але відмінність самців в тому, що вони не допускаються до гону від 3 до 6 років. За цей період вони повинні довести, що виросли міцними, здоровими і сильними для потомства, продовження роду.

Набираючи силу, молоді олені стають активними і криками заявляють про свої права. Голоси самців чути за 5-10 км. Під час гону тварини агресивні і готові битися з усіма, можуть напасти на людину.

Змінюється їхня звична поведінка: вони багато п’ють, худнуть, ламають гілки і труться об дерева, копитами б’ють землю і демонструють накопичилася силу. Не завжди трапляються поєдинки супротивників, але якщо дійшло до сутички, то тварини до повної знемоги б’ються до кінця. Бували випадки, коли суперники так зчіплювалися рогами в битві, що потім не могли розійтися і гинули обидва від голоду.

Перший оленя з’являється у самки в три роки. Мати його ховає в заростях трави від хижаків, поки сама годується неподалік. Через тиждень малюк починає вперше ходить за матір’ю і поступово вчитися всьому через наслідування.

Живуть вапіті в дикій природі до 20 років, а в заповідниках — до 30 років. Благородних оленів вапіті вважають самими безневинними і добрими тваринами, незважаючи на їх великі розміри і гіллясті роги. Краса і грація роблять їх національним надбанням.

Дивіться також:  Росомаха тварина. Спосіб життя і середовище проживання росомахи
Back to Top