Загальна вага великого самця становить 300-400 кг Самка важить менше і рогів у неї немає. Забарвлення вовни сіро-жовтого отттенка, що переходить у коричнево-бурий на шиї гриві, животі і ногах.

Молодняк буває плямистим, але з розвитком тваринного шерсть набуває рівні тони. Відрізняє благородних оленів «дзеркало», велика білясто-жовта пляма біля основи хвоста. Це допомагає тваринам знаходити один одного в лісових хащах на віддаленій відстані.

Улюблені місця олень вапіті – гірські ліси, проріджені і чергуються з відкритими долинами, багаті різнотрав’ям. Лісостеп з чагарниковими заростями і просторими зарослими галявинами приваблюють тварин соковитим кормом.

Характер і спосіб життя вапіті

Живуть вапіті невеликими стадами, ватажками якого бувають старші самки. Самці живуть своїм життям до часу гону. Активність оленів проявляється у вечірній і нічний час. Сонце вони не люблять, вдень тільки в похмуру погоду виходять на луг. Вапіті майже весь час займаються пошуками їжі на пасовищах і в перелісках.

Самці і самки тримаються окремо, крім шлюбного періоду, який настає на початку осені, у вересні. В цю пору самцям доводиться доводити силу і владу лідера і мірятися силами з іншими претендентами. Гон можна спостерігати в національних парках Америки.

Закличний голос трубящего самця гучний і низький, закінчується майже завжди свистом або ревом. Крик вапіті пронизливий, іноді нагадує вереск. Видобувні звуки стали предметом вивчення фахівців, які встановили, що особлива пристрій гортані дозволяє повітрю різними шляхами вириватися назовні.

Дивіться також:  Горал тварина. Спосіб життя і середовище проживання горалем
Back to Top