Чорна мамба мешкає переважно на територіях від Сомалі до Сенегалу і від Південно-Західної Африки до Ефіопії. Поширена також у Південному Судані, Танзанії, Кенії, Намібії, Ботсвані, Зімбабве та Демократичній Республіці Конго.

Оскільки до життя на деревах вона не пристосована, в тропічних зливових джунглях зустріти її фактично не можна. Основним ареалом її існування є схили, всипані камінням, долини річок, савани і рідкісні лісу з невеликими заростями різних чагарників.

Оскільки більшість угідь, де раніше мешкали представники роду Dendroaspis, на сьогоднішній день окуповані людиною, чорна мамба змушена селитися неподалік від невеликих сіл і селищ.

Одним з місць, де любить розташовуватися ця змія, є очеретяні зарості, де, власне, й відбувається основне кількість її нападів на людину. Також досить часто представники цього роду заселяють покинуті термітники, ущелини і дупла дерев, розташовані на відносно невеликій висоті.

Характер і спосіб життя чорної мамби

Чорна мамба – отруйна змія, причому її відмінність від інших плазунів, небезпечних для людини – в неймовірно агресивній поведінці. Нерідкі випадки, коли вона першою не нападає, не чекаючи безпосередньої загрози, що виходить від людей.

Піднявши верхню частину власного тіла і зробивши опору на хвіст, вона здійснює стрімкий викид в бік своєї жертви, кусаючи її за частку секунди і не даючи їй схаменутися. Часто перед тим, як напасти на людину, вона широко відкриває свою пащу страхітливого чорного кольору, що може налякати навіть людей з міцними нервами.

Дивіться також:  Аспід змія. Спосіб життя і середовище проживання змії аспід
Back to Top