У даних пернатих дуже добре розвинений власницький інстинкт, і вони можуть атакувати своїх сусідів, що посміли перебувати на їхній території. Активність птахів припадає переважно на світлий час доби, тим не менш зустріти їх можна і в місячну ніч або в найбільш освітлених місцях в променях нічних джерел.

Почути птицю вільшанку можна у вечірній або нічний час. У шлюбний сезон співом займаються самці, заманюючи самок власними вокальними талантами. Зарянки воліють облаштовувати гнізда безпосередньо на землі або неподалік від її поверхні.

Особливо люблять вони такі місця, як ямки, гнилі пні, ущелини між коренів дерева або навіть покинуті нори, залишені різними ссавцями. Для будівництва зовнішніх стінок гнізда птах зарянка використовує мох, а також сухе листя і гілки.

Внутрішній простір гнізда звичайно встилається пір’ям, шерстю, волосками, соломинками і тонкими корінцями. Малинівка завжди будує над власним житлом надійний захист від дощу або заселяє таке поглиблення, в яке не проникає волога.

Харчування малинівки

Раціон харчування зарянки складається переважно з багатоніжок, павуків, жуків, черв’яків і всіляких молюсків. Пошуки їжі даних птахів зосереджені переважно вздовж поверхні землі.

Також вільшанки не проти поласувати різноманітними ягодами і насінням, якими їх часто підгодовують люди в міських парках і скверах. Найбільше зарянка любить такі ягоди, як ожина, смородина, бузина і горобина.

Розмноження та тривалість життя малинівки

Розмноження у даних пернатих відбувається двічі на рік, а за одну кладку самка приносить від п’яти до семи яєць, з яких через два тижні з’являється на світ молоде потомство.

Дивіться також:  Степовий лунь птах. Опис і особливості степового луня
Back to Top