Сидить на яйцях самочку охороняє самець, завжди знаходиться поруч. Через 36 днів вилуплюються пташенята, і обоє батьків беруть на себе турботу про них. Малюки покриті сірим пухом, і виглядають беззахисними, як всі пташенята.

Якщо виникає тривожна ситуація, батьки відводять їх у густі зарості і самі летять, щоб повернутися, коли мине небезпека. Виводок майже відразу здатний добувати собі їжу самостійно, і вже через три місяці стає на крило. Але, незважаючи на це, діти залишаються з батьками всю зиму, разом відлітаючи на зимівлю, запам’ятовуючи маршрути і освоюючи техніку польоту.

На фото пташеня лебедя кликуна

Лебеді досить великі птахи, тому дрібні тварини і хижі птахи не ведуть на них полювання. Небезпеку представляють вовки, лисиці, єноти, які можуть нападати на дорослих особин, а також розоряти їхні гнізда.

З боку людини теж є небезпека, адже лебідь це м’ясо і пух. Але лебідь-кликун занесений в Червону книгу Європи і країн колишнього СРСР. Тривалість життя лебедя-кликуна становить близько 10 років.

Чисельність його в Європі стала трохи збільшуватися, але на заході Сибіру птахи не можуть відновитися, так як це промислові регіони, які не мають до розмноження і життя цих прекрасних створінь природи.

Дивіться також:  Китоголов птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці китоголов
Back to Top