Найчастіше жеребці після винищення формували нові табуни, в яких перебували близько трьох років, поки не дозрівали. Після цього вони вже могли починати боротьбу за кобил і створювати свої табуни.

На фото кінь Пржевальського з лошам

Харчування Коні Пржевальського

У дикій природі тварини харчувалися переважно злаками та чагарниками. У період суворої зими їм доводилося розкопувати сніг, щоб харчуватися сухою травою. В нинішні часи тварини, що живуть у розплідниках інших континентів, відмінно пристосувалися до місцевих рослин.

Дикий кінь Пржевальського чому почала вимирати? На вільних кормах у коней були вороги – вовки. Дорослі особини з легкістю могли вбивати своїх супротивників ударом копита. У деяких випадках вовки заганяли табун, відокремлюючи найслабших, нападаючи на них.

Але зникнення тварин винуватцями є не вовки, а люди. Мало того, що полювали на коней кочівники, місця кочування забирали люди, які випасали худобу. З-за цього коня абсолютно зникли з дикої природи в кінці ХХ століття в 60 роках.

Тільки завдяки зоопаркам і заповідникам вдалося зберегти цей вид тварин. На сьогоднішній день більша частина коней Пржевальського знаходиться в заповіднику Хустан-Нуру, розташований в Монголії.

Кінь Пржевальського в Червоній книзі

Щоб захистити вимираючий вид коней, його занесли в Червону книгу зникаючих тварин. Коні Пржевальського фіксуються під охороною Конвенції, що визначає всі торгові угоди рідкісними тваринами. На сьогоднішній день коні живуть в зоопарках і на землях предків.

Дивіться також:  Вікунья тварина. Спосіб життя і середовище проживання вікуньї
Back to Top