Тварина харза дуже любить селитися в безпосередній близькості від води. Такий рідкісний вид, як нилгирская харза, зустрічається виключно в південній частині Індії, тому побачити їх можна тільки побувавши в непрохідних районах цієї країни або подивившись фото харзи в інтернеті.

Характер і спосіб життя харзи

Харза селиться переважно в диких лісових масивах з високостовбурними деревами. У жарких країнах вона перебирається ближче до болотистих місцевостях, а в передгірських територіях мешкає в ялівцевих заростях і чагарниках, захованих між кам’янистими розсипами. Харза уникає людей і намагається селитися подалі від міст і сіл. Холодних і засніжених районів вона також не балує своєю присутністю.

На відміну від інших різновидів куниць, це тварина не прив’язане до певної території і рідко веде осілий спосіб життя, за винятком самиць хорзы під час виношування потомства і періоду лактації.

Оскільки харза– куниця хижа, під час пошуків видобутку вона проходить на добу до двадцяти кілометрів, а для відпочинку вибирає такі притулку, як ущелина в скельній породі або дупло високого дерева, розташованого в буреломі, недоступному для проникнення людини. Вважається, що уссурійські куниці практично ніколи не прив’язується до постійних осель, вважаючи за краще вести кочевнический спосіб життя.

Харза пересувається переважно на землі, хоча і на великій висоті відчуває себе цілком вільно, вільно піднімаючись по гладеньких стовбурах дерев і здійснюючи стрибки між ними на відстані до десяти метрів. Полюють уссурійські куниці в основному групами (звичайно від трьох до п’яти особин), саме тому їх вважають соціальними тваринами.

Дивіться також:  Мавпа ревун. Спосіб життя і середовище проживання мавпи ревун
Back to Top