Зимувати можуть як поодинці, так і великими скупченнями особин. Виходять зі сплячки до середини березня, зберігаючи здатність до руху навіть при нульових показниках градусника.

Коли тритон пливе, він притискає лапки до тіла, вони ж служать йому рульовим управлінням. Основним «штовхачем» виступає хвіст, яким тварина змахує до 10 разів в секунду, розвиваючи у воді чималу швидкість.

Будучи хижаком, раціон гребінчастого тритона складають личинки, жуки, слимаки, рачки, а також особливу ласощі – ікра і пуголовки інших земноводних. Серед дорослих представників зустрічаються випадки канібалізму.

Хорошим зором гребінчастий тритон не відрізняється, тому ловити живу їжу у водоймах і на суші йому важко. Зважаючи на цій особливості, ящірки змушені часто голодувати.

В неволі амфібій можна підгодовувати сухим мотилем, який продається в будь-якому зоомагазині. Не відмовиться хвостатий і від тарганів, трубочников, дощових черв’яків.

Розмноження та тривалість життя гребінчастого тритона

Прокидаючись в березні від зимової сплячки, гребінчасті тритони готуються до весільного сезону. Забарвлення їх стає яскравішим, у самця з’являється високий гребінь, символізує прагнення тварини до запліднення.

Шлюбні залицяння самець починає, видаючи свистячі звуки. Одночасно він притискається клоакою до твердих поверхонь і листя водних рослин, позначаючи таким чином обрану їм територію.

Самка, припливши на заклик, втягується в дивовижний танець, в ході якого самець звивається всім тілом, доторкаючись хвостом до голови самки, не даючи їй проходу.

Дивіться також:  Сибірський углозуб. Спосіб життя і середовище проживання сибірського углозуба
Back to Top