Вибирає узлісся хвойних чи листяних лісів, селиться в місті – в скверах і парках, часто зустрічається на садових ділянках. Раніше цього дрозда рідко можна було зустріти в місті, але зараз він все частіше відвідує улюблені їм кущі горобини, які в достатку ростуть поруч з людиною.

З приходом золотої осені дрозди стали прилітати великими зграями, стали селитися все ближче до міст. Спочатку їх бачили на околицях, а зараз ці птахи зустрічаються і в житлових кварталах. Достаток ягід допомагає їм переживати суворі зимові холоди.

В дикому лісі ж селиться в абсолютно різних місцях – близько вирубок, на краю лісу поруч з ріллями і заплавами річок, в гаях серед луків і вигонів. Влаштовувати гнізда у високому лісі поруч з луками і ріллями добре тому, що в низкотравье або трав’яному болоті легше знайти сиру землю для будівництва гнізда, а так само харчування.

Спосіб життя і характер горобинника

Дрозд горобинник , веде осілий, так і кочовий спосіб життя. Це залежить від кліматичних умов проживання та наявності їжі в зимовий час. Ті, хто залишав батьківщину і вилетів на південь, повертаються рано, вже в середині квітня.

На зимівниках і після повернення додому зграї рябинников нараховують близько 80-100 птахів. Прилітаючи, якийсь час птахи залишаються в передмістях, на галявинах, у заплавах річок, там, де вже зійшов сніг, і з’явилося прожиток.

Коли сніг повністю сходить, зграя шукає місце для гніздування. Колонія формується кілька днів. Ядро її складають старі птахи – засновники, досвідчені будівельники гнізд.

Дивіться також:  Стриж птах. Спосіб життя і середовище проживання стрижа
Back to Top