Гон відбувається у вересні – листопаді. В цей час горалы тримаються парами. У травні-червні на світ з’являються козенята. У однієї матері народжується тільки один малюк, дуже рідко –два.

До пологів самка готується грунтовно. Вона обирає місце, яке розташоване поблизу доброго пасовища, поруч з водопоєм, і недоступне для інших тварин – в печерах або в ущелинах скель.

Після того, як малюки народжуються, добу мати не виходить з притулку, але на другу добу козенята вже цілком жваво можуть слідувати за матір’ю, і самка з дітьми покидає свій притулок.

Маленькі козлики дуже спритно стрибають по скелях за матір’ю, копіюючи її руху, знайомляться з навколишнім світом і намагаються знаходити їжу. Проте, весь цей час самка годує малят молоком, і таке годування буде тривати до самої осені.

Навіть тоді, коли козеня підростає, він все ще намагається посмоктати мати – встає на коліна і подлезает під черево, але мати не дуже церемониться з підлітками, вона просто відходить в сторону.

Молоді горалы тримаються біля матерів до весни. А статевої зрілості вони досягають лише до двох років життя. Життя горалов на волі дуже нетривала. Самці доживають лише до 5-6 років. Самки живуть довше – до 8-10 років. Але в штучно створених умовах життя цих тварин збільшується до 18 років.

На фото дитинча горалем

Охорона горалем

У цих беззахисних і довірливих тварин дуже багато ворогів, а захист дуже слабка. У природі вони вважаються легкою здобиччю для зграй вовків, для орланів, леопардів, рисі.

Але страшніше за все людина. Мало того, що із-за постійного будівництва і освоєння земель територія проживання горалов постійно зменшується, оскільки людина ще полює на цю тварину.

Дивіться також:  Сумчаста куниця. Спосіб життя і середовище проживання сумчастої куниці
Back to Top