Цей примат має поширення по всій центральній частині Африки. Полюбляє сухі ліси, нерідко розташовані в гірських областях. Переважно триматися дерев, і взагалі вище від хижаків.

Але іноді доводиться спускатися вниз, де вони в рівній мірі пересуваються і на чотирьох, і на двох лапах. Задні ноги набагато сильніше, і грають провідну роль. Пальці на лапах довгі, з кігтями.

На кінчиках пальців є специфічні потовщення, які допомагають хапатися за гілки, не зсковзуючи при цьому. Міцно хапаючись задніми лапами за гілку, звільняючи передні кінцівки, звірята спритно хапають пролітають повз комах.

Схопивши жертву, присівши, вони приймаються за обід. Його спритність, особливо вночі, не дозволяє наміченої жертви піти. Вдень він, навпаки, стає сонним і неповоротким.

Полюючи поодинці, вони нерідко утворюють невеличкі групи. Спілкуються вони за допомогою різних звуків, передаючи практично будь-який сигнал або емоцію. Вісімнадцять основних звуків складаються в різні комбінації, утворюючи «мовний» лексикон. Крім звуків, використовуються різні рухи і пози, а також дотиковий контакт.

Після нічного полювання збираються невеликі групи (7-10 особин) для сну, закликаючи один одного спеціальними криками. Самці, як правило, сплять окремо від самок з потомством.

Сплять, найчастіше, де доведеться — в затишних і безпечних місцях. Нічний спосіб життя оберігає від денних хижаків, щоправда, не виключена можливість нападу нічних кішок, птахів і змій.

Так, природа така — виживе самий моторний і обережний. Рятуючись від переслідування, вони з неймовірною спритністю стрибають по деревах. Стрибок на кілька метрів вперед з місця — не питання. Жертвами хижаків вони стають на землі. Нерідко на них полюють, як не дивно, шимпанзе.

Дивіться також:  Плямистий олень. Спосіб життя і середовище проживання плямистого оленя
Back to Top