У період розмноження самочки йдуть із стада, щоб влітку привести туди нових дитинчат. Без майбутніх мам колективи джейранов рідшають, і зазвичай тварини ходять по 8-10 особин.

Влітку, особливо в спекотні дні, джейрани намагаються не виходити на годівлю опівдні. Вранці і ввечері вони активні, а вдень відпочивають в тіні, на лежках, зазвичай недалеко від води.

Харчування

Хоча пустеля і вважається бідною в плані рослинності, пристосованим для життя в ній тваринам знайдеться що поїсти. Особливо навесні, коли все розцвітає.

Найбільш поживними для копитних є злаки. Пізніше, коли в сильну спеку рослинність засихає, тварини починають використовувати в харчуванні ферулы, різні трави, солянки, цибулю, чагарники, каперси, бобові, кукурудза, диня.

Така соковита їжа дозволяє обходитися без води довгий час, пити випадає лише раз в 5-7 днів. Це дуже до речі, так як найближчий водопій може перебувати в 10-15 кілометрів.

Намагаються не пити в зарослих басейнах, але зате для пиття можуть використовувати навіть солону воду, наприклад, з Каспійського моря. У зимові місяці антилопи харчуються верблюжої колючкою, полином, эфедрой, гілочками тамариксу, прутняком, саксаулом.

Джейран може розвивати швидкість до 60 км/год

Розмноження та тривалість життя

Восени у самців починається період гону. Антилопи позначають територію своїми екскрементами, які поміщають у викопану ямку. Це називається «гонные вбиральні».

Такі своєрідні прикордонні стовпи є заявкою на територію, самці змагаються один з одним за неї і, відповідно, за самок. Тому, цілком можуть викопати чужі мітки, і покласти туди свої.

Дивіться також:  Сивуч тварина. Спосіб життя і середовище проживання тюленя сивуча
Back to Top