Чеглок не витрачає час на побудову власного гнізда, а просто знаходить порожнє (або ж проганяє його власників) якомога вище в кроні дерев.

Вибір гнізда здійснюється вкрай прискіпливо, так як неподалік обов’язково повинна бути вода (струмок або річка), негусто лісисті зарості (де і знаходиться гніздо), поля чи лугу — для вільного полювання.

Свою територію пара охороняє від будь-яких сторонніх пернатих. З висоти гнізда (10-30 метрів) їм, як правило, видно всі найближчі околиці. В залежності від клімату, кладка доводиться на кінець травня — початок липня, чим нижче температура повітря, чим пізніше це відбувається. Кількість яєць варіюється від 3 до 6.

На фото гніздо чеглока з пташенятами

Протягом місяця самка зігріває яйця, не залишаючи гніздо. Самець в цей час з подвійним запалом полює, так як прогодувати йому потрібно не тільки себе, але і самку.

Молодняк з’являється на світ абсолютно несхожим на своїх батьків. Тіло пташенят захищає тільки тонкий шар білого пуху, тож ще деякий час вони потребують постійної присутності теплою матері. Однак, при інтенсивній полюванні самця, малюки швидко набирають вагу, переживають линьку і вже через місяць самостійно літають.

Звичайно, перший час пташенята не настільки швидкі і спритні, щоб зловити здобич, тому батьки їм допомагають і підгодовують. Все літо сімейство живе разом і тільки до початку осені пташенята готові почати доросле життя.

Тоді вони і залишають батьківське гніздо, самостійно вирушаючи в теплі краї. Максимальна тривалість життя чеглока — 25 років, але найчастіше птах живе близько 20.

Дивіться також:  Сплюшка птах. Спосіб життя і середовище проживання сплюшки
Back to Top