Улюбленим ласощами полярних сов є лемінги. Під час довгої, полярної зими ці гризуни ховаються під покровом толстого снігової ковдри. А з приходом весняного періоду виходять зі своїх укриттів і починають стрімко розмножуватися.

Протягом року сова може з’їсти близько 1600 лемінгів. Також вона не проти поласувати горностаями, зайцями, куріпками, гусьми, качками, рибою. Про білу сову кажуть, що вона не гребує і падаллю. Якщо тварин мало в тундрі птах може полювати за песцом.

Розмноження та тривалість життя білої сови

Шлюбний період у сов супроводжується складними залицяннями. Є такі пари сов, які зберігають вірність один одному протягом великого періоду часу. Інші пари розлучаються відразу ж після періоду розмноження.

Птах біла сова насиджує кладку з самого першого яйця. Її пташенята з’являються на світ не одночасно. Інтервал між їхньою появою в середньому складає 1-3 дні. Тому в гніздах сов зазвичай знаходяться совята різних розмірів.

За законами природи найбільші пташенята отримують їжі набагато більше, ніж ті, які вилупилися після них. Іноді, при нестачі продуктових запасів сова-мати годує маленьких совят своїм великим дітям, вона на рівні інтуїції розуміє, що у тих набагато більше шансів на виживання.

На фото гніздо білої сови

Гніздування сов розраховано так, що молоді птахи вилітають на свою першу полювання вже в той період, коли в тундрі досить лемінгів. Завдяки такому достатку видобутку молоді хижаки без праці набувають навички мисливців.

Під час таких навчальних мисливських маневрів молодих совят зрілі птиці скидають шубки, які за час висиджування потомства придбали злегка пошарпаний вигляд. У суворих кліматичних умовах тундри для полярних сов дуже важливо мати хороше, якісне оперення.

Дивіться також:  Коноплянка птах. Спосіб життя і середовище проживання коноплянки
Back to Top