отруєння балобанов речовинами, які використовуються для боротьби з гризунами;

  • загибель пернатих на лініях электопередач;

  • зміна кліматичних умов у гіршу сторону і так далі.

  • Природних ворогів у цих хижаків немає. Небезпека для них є тільки пугач.

    Балобан в більшості випадків веде осілий спосіб життя. Тільки північні мешканці є перелітними.

    Харчування птиці балобан

    Балобан є смертельно небезпечним вбивцею і самим лютим хижаком. Він стрімко і тихо вбиває свою жертву. Голодним буває дуже рідко.

    Його дуже бояться потенційні жертви. Ліс практично завмирає під час польоту цієї граціозної птиці.

    До свого «майбутнього обіду» сокіл спрямовується на величезній швидкості, іноді вона досягає до 250 км/ч.

    Далі під прямим кутом падає і кігтями б’є жертву в бічну частину. Часто смерть потерпілого настає миттєво.

    Цікаво, що при наближенні до цілі хижак не зменшує швидкість. Навпаки – набирає. Уникати травм птиці дозволяє наявність міцного черепа і еластичних суглобів.

    Якщо перший удар не призвів до бажаного результату, і жертва залишилася живою, балобан з другого заходу добиває її. Їсть він на місці полювання або несе їжу в гніздо.

    Живиться балобан гризунами, дрібними ссавцями, ховрахами, пищухами і великими ящірками. У їх раціон можуть також входити комахи.

    Хижаки легко справляються також з фазанами, качками і дрохвами. Але частіше ловлять голубів, галок, чайок і інших невеликих пернатих.

    Харчування гризунами робить їх незамінними у боротьбі з шкідниками сільського господарства.

    Дивіться також:  Гарпія птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці гарпії
    Back to Top