Всесильні інстинкти у цих тварин проявляється ближче до осені. Бики в цей час вирушають на пошуки місць, де пасуться самки, привертаючи їх увагу гучним, низьким і протяжним ревом, звуки якого розносяться на багато кілометрів.

У шлюбний період тварини практично не вживають їжі, але п’ю надзвичайно багато. Запеклі сутички за право залишити потомство в цей час – саме звичайна справа для маралів. Часто наслідками битв бувають жорстокі каліцтва. Але до кінця осені пристрасті вщухають, поновлюючись лише в наступному році.

Для появи потомства бики створюють своєрідні сім’ї, які представляють із себе гареми з двох або трьох, рідше п’яти самок. Власники їх, з незвичайною ревнивостью охороняють своїх самок від посягань суперників.

Дитинчата марала можуть мати плями, але тільки до першої линьки

Але жіночим особинам надається повна свобода вибору. Зазвичай вони вибирають самого сильного самця з великими рогами. Але якщо бажають покинути заступництво наскучившего ватажка і знайти собі іншого, колишні чоловіки зовсім не прагнуть перешкоджати подругам.

Дитинчата з’являються на світ лише до початку наступного літа. У період спарювання самки спокійні, а весь свій запал витрачають на захист знову появи потомства.

Кидаючись на захист приплоду ці великі і сміливі тварини здатні боротися навіть з такими кровожерливими хижаками, як рисі і вовки, виходячи переможцями і звертаючи кривдників у втечу.

Мешкаючи в дикій природі, марали проживають зовсім недовге життя, яка триває не більше 14 років. Але в тваринницьких господарствах олені часто доживають до 30 років.

Дивіться також:  Сумчаста куниця. Спосіб життя і середовище проживання сумчастої куниці
Back to Top