Зубр — могутній нащадок найдавніших биків

Зубрів заслужено вважають володарями лісу завдяки дивовижній мощі, сили, величі цього звіра. Історія тварини, яка сягає у сиву давнину, вражає глибиною та драматизмом.

Зубри були винищені до критичного мінімуму, але фахівці заповідників і приватні особи створили розплідники, в яких були взяті під охорону і врятовані останні особини популяції.

Особливості та середовище зубра

Зубр – найбільший представник наземних ссавців Європи, нащадок диких биків. У середньовіччі лісові велетні були поширені в лісових масивах від сходу до заходу всій Євразії.

Яка тварина зубр, можна зрозуміти з його розмірів:

  • вага сучасного дорослого зубра досягає 1 тонни. Предки були ще більші, до 1200 кг;
  • висота звіра в холці досягає 180-188 см;
  • довжина – до 270-330 див.

Самки трохи менші за розмірами. У зубра масивна передня частина тіла з великим горбом, об’єднав коротку шию і спину. Задня частина тіла стиснена, менші за розмірами.

Груди широка. Хвіст, вкритий шерстю, довжиною до 80 см, закінчується волосяним пучком, схожим на кисть. Сильні і міцні ноги з опуклими копитами, передні значно коротше задніх.

Зубр найбільший представник наземних ссавців

Голова з широким лобом знаходиться дуже низько, навіть хвіст тварини виявляється вище тімені. Чорні роги розставлені і висунуті вперед. Їх поверхня гладка, форма порожниста і кругла.

Довжина становить до 65 см, а розвал рогів – до 75 див. Назву тварини, можливо, сходить до праславянскому слова «зуб», що означав гострий предмет. Роги велетня, загострені і спрямовані вперед, визначили його ім’я.

Вуха невеликі, приховані в шерсті на голові. Очі з опуклими очними яблуками чорного кольору, великими, густими віями. Ротова частина синього кольору. Нюх і слух бізона добре розвинені зір трохи гірше.

Дивіться також:  Тварини Японії. Опис, назви й особливості тварин Японії

Шерсть темно-коричнева, у молодих особин – з червонуватим відтінком. Коротка, щільна і непромокаємий, захищає тварину від сирості і холодів. Шия і горб покриті більш довгим волоссям. Можна помітити навіть невелику бороду зубра.

Могутні бики живуть стадами, у складі яких тримаються корови і молоді особини. Статевозрілі зубри приєднуються до родичам в шлюбне час. В одному стаді може перебувати від 10 до 20 голів.

Тварина, схожа на зубра, — американський бізон. Відмінності між ними невеликі. Існує спільне потомство цих родичів – зубробізони.

У 20-х роках минулого століття зубри зникли з дикої природи. Сьогодні зубр – тварина з Червоної книги, сучасні могутні мешканці лісів відбулися від врятованих особин в спеціальних розплідниках і заповідниках. Тільки через 30 років стало можливим розселення перших стадних зубрів.

Визнаються два виду зубрів:

  • Біловезький (рівнинний, більш великий, з довгими ногами. Жив в Англії, Скандинавії, Західної Сибіру;
  • Кавказький (гірський), жив на Кавказі. Відрізнявся меншими розмірами і кучерявою шерстю. Був знищений на початку 20 століття.

Зубри живуть у мішаних, хвойних і листяних лісах, з відкритими галявинами, неподалік від річки. В даний час зубрів можна знайти в Росії, Польщі, Молдові, Білорусі, Латвії, Киргизії.

Характер і спосіб життя зубра

Тварина зубр вражає розмірами, здається неповоротким і байдужим до всього в стані спокою. Зубр в роздратуванні і гніві небезпечний. Попереджаючи киванням голови, фырканьем і поглядом противника, біжить за ним, завдає удари рогами.

На фото Біловезький зубр

Ні зарості, ні високі огорожі не зупинять розлючену тварину. На випас бики виходять вранці і ввечері. У денний час люблять відпочивати, грітися на сонці, чистити шерсть в сухій землі і жувати жуйку.

Дивіться також:  Тапір тварина. Середовище існування та спосіб життя тапіра

Стадо з самок і телят очолює сама досвідчена самка. Самці приєднуються до них тільки в шлюбне час. Живуть невеликими групами окремо або поодинці. Іноді сімейні групи об’єднуються, щоб захищати потомство від хижаків.

На фото група зубрів з дитинчатами

Небезпечним для людини може бути самка, що захищає дитинча. Наближення до звіра породжує агресію. В інших випадках зубри можуть бути байдужі до людей, підходять близько, щоб розглянути з-за поганого зору. У природі вони уникають зустрічей, завбачливо видаляються.

Навесні рідкісні тварини-зубри тримаються ближче до руслах річок, а у спекотне літо видаляються в ліси. Від спеки тварини ховаються в тінистих хащах. Якщо комахи переслідують велетнів, то вони шукають порятунок у продуваються вітром сухих місцях. За кілька годин до заходу сонця бики обов’язково рухаються на водопій.

Пасуться зубри, як правило, на вибраній ділянці. Якщо кормів мало рухаються в пошуку нового місця. Сильні ноги і витривалість, уміння непогано плавати дозволяють без зусиль долати десятки кілометрів.

Травоїдний велетень не представляє загрози мешканцям лісів. Головними ворогами зубра є вовки, ведмеді, рисі, леопарди. Від їхніх нападів на телят зубри рятуються круговою обороною.

Усередині кільця ховаються найбільш незахищені телята і слабкі самки. Спілкування зубрів майже безмовне. Можуть видавати тихі звуки, схожі на рохкання, бурчання. В роздратуванні від них виходить пирхання.

Харчування

В основі живлення травоїдних зубрів декілька сот різновидів рослин. Раціон складають листя, пагони, деревна кора, гілки чагарників, деякі трави, лишайники.

Від сезону залежить поживність кормів. Влітку люблять кленову зелень, вербу, дуб. Восени додатково їдять гриби, ягоди, жолуді. У холодний зимовий період тварини розкопують копитами сніг у пошуках корму, живиться корою, тонкими гілками чагарників, хвойними голками, лишайниками.

Дивіться також:  Морський котик. Середовище проживання і особливості морських котиків

У день одного бика потрібно до 50 кг корму. В заповідниках зубрів підгодовують сіном. До годівниць в заповідниках зубри нікого не підпускають. Відомі випадки розправи тварин з лосями, кіньми, оленями – кормовими конкурентами в природі.

Зубр може харчуватися тонкими гілками і хвойними голками

Розмноження та тривалість життя зубра

Боротьба зубрів за кращу самку починається з липня і триває до кінця вересня. У стада приходять міцні самці, проганяють телят і жорстоко змагаються. Вагітність самки триває до 9 місяців.

В затишному місці з’являється одне теля, вагою до 25 кг Шерсть у новонародженого світло-бежева. Він відразу встає на ніжки, п’є жирне молоко і по запаху невідривно слід за матір’ю. Через три тижні розпочнеться рослинний прикорм, але материнське молоко буде потрібно теляті приблизно до року.

Молоді телята тримаються в стаді до трьох років, навчаючись навичкам виживання від дорослих. У віці 3-5 років вони стають статевозрілими. Зростання молодих зубрять триває до 5-6 років. Живуть зубри в середньому до 20-25 років. У заповідних зонах тривалість життя може бути до 30 років.

На фото зубр зі своїм телям

Опис тваринного зубра, сучасника мамонта, його історії життя, вимирання, відродження змушує замислитися про цінності і збереження дикої природи в її неповторному вияві.

Back to Top