Змієїд (крачун) – прекрасна, рідкісна, зникаюча птах з роду орлов, яка занесена в Червону книгу Білорусі та Росії.

Особливості та середовище змієїда

Змієїд відноситься до сімейства яструбиних і є досить великим хижаком, довжиною до 70 см, розмахом крил 170-190 см, вагою приблизно 2 кг

Особини жіночої статі трохи більше самців, але однакового кольору. Зверху тіло пернатого сіро-бурого відтінку. Область горла бура.

Живіт білий, вкритий рубцями темних кольорів. На крилах і хвості розташовані смуги. Молодняк темніше старих птахів.

Орел – так дуже часто називають змієїда, проте за своїм зовнішнім описом ці птахи мають мало спільного.

«Пухкий» — звучить назва птиці латинською мовою. І дійсно, голова змієїда велика і округла, він навіть трохи нагадує сову.

«Орел, що має короткі пальці», так називається цей вид по-англійськи. Пальці на лапах змієїда дійсно короткі, якщо порівнювати з іншими орлами.

Однак він примітний не тільки цим. «Пожирач змій» – ось його головна особливість.

Опис змієїда нагадує луня великих розмірів. Мають велику голову, ніж канюки і осоеды. На сірій голові змієїда розташовані очі жовтого кольору.

Звичайний змієїд населяє Південно-східну та Східну Європу, Північну Африку і теплі області Азії. Ареал чубатого змієїда – Індія, Індонезія, Південний Китай.

На сьогоднішній момент на території Росії мешкають тільки три тисячі пар змееядов. Падіння їх чисельності спостерігається з ХІХ століття.

Це відбувається у зв’язку зі зниженням чисельності змій, зменшенням придатних для крачунов біотопів, а також знищенням цих пернатих людьми.

Існували деякі періоди, коли вбивство цього пернатого винагороджувалося.

Дивіться також:  Щур птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці щур

Змееяды – пернаті, з допомогою яких підтримується природний баланс живої природи.

Характер і спосіб життя змієїда

У зв’язку з тим, що змієїд рідкісна птиця, її спосіб життя добре не вивчене. Для фахівців зустріти гніздо пернатого вважається удачею.

Вважається, що змієїд похмура й мовчазна птиця, яку можна почути тільки період розмноження, проте це не зовсім так. Іноді можна помітити самок і самців весело гоняющихся один-за-одним.

Крачун селиться в лісистих місцевостях у північних областях, на півдні в сухих місцевостях з невеликою кількістю дерев, іноді будує гнізда на схилах скель.

Віддає перевагу дуб, липу, вільху або соснові масиви. Свої гнізда птах будує на значній висоті від поверхні землі, на великій відстані від стовбура, що сприяє вільному подлету.

Жителі північних районів восени переміщуються південь і повертаються на обжиті території тільки в травні. Пара селиться в старому гнізді або будує нове.

Гніздо у змееядов маленьке і плоске (доросла особина ледве поміщається в ньому), діаметром до 95 см, заввишки до 40 див.

Будівельним матеріалом виступають тонкі гілки, всередині підстилкою служать зелені прути, соснові гілки, трава, листя, шматки шкірки змії. Зелене листя грають роль додаткової маскування і приховують житло від сонця.

Змієїд – боязлива птиця, яка веде себе дуже приховано. Побачивши людину, як можна швидше відлітає від гнізда.

Навіть підрослі пташенята не намагаються себе захистити, при наближенні ворога, вони просто затаюються.

Харчування змієїда

Змієїд є стенофагом, тобто твариною, яка використовує вузькоспеціалізоване харчування. Цей феномен дуже рідко зустрічається серед пернатих.

У її раціон входять гадюки й вужі, мідянки та полози. Тобто будь-які змії. Хоча змієїд не гребує і ящірками.

Дивіться також:  Шуліка птах. Спосіб життя і середовище проживання шуліку

У холодний період змії перебувають в анабіозі і не рухаються. Тому полювання на змієїда починається, коли земля добре прогріта сонцем і змії виповзають на поверхню, тобто пізньої весни.

Активність змій і погодні умови впливають на режим змееядов. Зазвичай вони починають полювати близько полудня і закінчують до настання темряви.

Будучи «королем польотів», змієїд тривалий час проводить у повітряному просторі в пошуках їжі.

У пернатого прекрасний зір, тому видобуток він бачить з великої висоти. Побачивши змію, крачун нависає над нею і починає стрімко падати.

Під час атаки їх швидкість може досягати 100 км/ч. Безпосередньо за головою, змієїд хапає жертву і добиває дзьобом. Часто між ними відбуваються запеклі бої.

Далі пернате проковтує видобуток і забирається геть. Іноді переслідування відбувається на поверхні землі. Примітно, що за все своє життя змееяды здатні з’їсти до 1000 особин змій.

Найбільш часті жертви – вужі, але іноді я зустрічаються отруйні змії, такі як гадюка, гюрза або щитомордник.

Тому змієїд повинен рухатися з чіткістю і швидкістю, інакше можна бути смертельно-укушеним.

З допомогою рогових щитків на ногах і швидкості реакції пернате зазвичай уникає небезпеки, однак так трапляється не завжди.

Зміїний отрута не завжди приводить до смертельного результату, але і нешкідливим його не назвеш. Птах може почати хворіти, відновлення відбувається дуже повільно.

Розмноження та тривалість життя змієїда

У шлюбний сезон самка і самець переслідують один одного, злітають вгору, описую кола і різко опускаються на землю. В кінці травня в гнізді з’являються два білих яйця.

Примітно, що пташеня з’являється завжди тільки один. Насиджування триває близько 40-45 днів.

Дивіться також:  Какарик папуга. Спосіб життя і середовище проживання папугу какарик

Самка сидить на яйцях, на самця покладається її годування. Буває, відбувається зміна ролей.

Пташеня народжується покритий білим пухом і їсть виключно плазунів. Батьки ловлять змій і в глотці приносять її малюкові.

Пташеня повинен витягнути змію з глотки. Часом це займає досить тривалий час. Після цього настає наступний етап.

Їжу необхідно проковтнути, причому починати треба виключно з голови. Якщо малюк помилився і почав їсти змію з хвоста, її необхідно виплюнути і почати спочатку.

Часто доводиться мати справу з живими зміями, з якими треба боротися, що виробляє необхідні навички в полюванні.

Ті, хто спостерігав за цим процесом, стверджують, що це дуже цікаве видовище.

Цікаво, що батьки згодовують дитині до 250 змій, що представляє нелегке завдання для батьків.

Через два місяці після народження пташенята можуть літати самостійно, а через 80 днів після того, як вилупилися – залишають гніздо.

До цього часу малюки перебувають під опікою батьків. Тривалість життя змієїда може досягати 10 років.

Back to Top