Зірконіс — особливий кріт з чутливим носом

Серед рідкісних і незвичайних ссавців на планеті є тварину, про яку багато говорить його назва зірконіс, або друге ім’я звездорыл.

Ніс у формі многоконечной зірки, пристосований до риття підземних ходів і чудово працює як орган дотику, — це візитна картка мешканця Нового Світу з сімейства кротячих.

Особливості і середовище існування

Тілобудова тварин порівнянно з родичами: міцне, циліндричної форми, з подовженою головою на короткій шиї. Очі маленькі, ледве видні. Зір слабкий. Вушних раковин немає.

Пальці на передніх лапах довгі, лопатообразные, з великими сплощеним кігтями. Кінцівки розгорнуті назовні для зручності проведення земляних робіт. Задні п’ятипалі лапи схожі на передні, але не такі пристосовані до копанню, як передні.

Розміри звездоносов невеликі, 10-13 див. Хвіст додає в довжину ще приблизно 8 див. Він довший, ніж у інших кротів, покритий жорсткою шерстю і взимку зберігає жир. Тому до холодів його розміри збільшуються в 3-4 рази. Загальна вага звірків становить 50-80 р.

Шерсть темна, коричнева, майже чорна по забарвленню. Щільна і м’яка, жорстка і не промокає в будь-яку погоду. Це відрізняє звездоноса від інших кротів.

Але головна відмінність і особливість полягають в незвичайному рильце у формі зірки. Навколо ніздрів розташовані по 11 шкірних наростів з кожної сторони. Всі промінчики рухаються надзвичайно швидко, чіпаючи і перевіряючи на їстівність безліч дрібних об’єктів на шляху.

Такий дивовижний ніс працює як электрорецептор, вловлює з найвищою швидкістю імпульси від рухів видобутку. На щупальцях носа, розміром до 4 мм, розташовані нервові закінчення, кровоносні судини, допомагають розпізнати видобуток.

За частки секунди звірятко визначає їстівне. Унікальний ніс звірка вважають найбільш чутливим на планеті органом дотику. Зірчастого крота не можна не переплутати ні з ким. Східні райони Північної Америки, південно-схід Канади — місця його проживання.

Дивіться також:  Игрунка тварина. Опис і спосіб життя мавпочок ігрунок

Зірконіс є хорошим плавцем

На півдні континенту зустрічаються представники звездорылов, значно дрібніші за розмірами. Кроти люблять вологе середовище, характерну для болотистих місцевостей, трясовин, торфовищ, зарослих луків та лісу. Якщо видаляються в суху середу, то не далі 300-400 м від водойми. Зустрічається на піднесених місцях до 1500 м над рівнем моря.

Характер і спосіб життя звездоноса

Не відрізняючись від родичів кротів, звездоносы створюють лабіринти підземних ходів. Сліди у вигляді земляних горбків на рівній поверхні видають місця їх проживання.

Частина тунелів обов’язково ведуть до водойми, деякі пов’язані з облаштованими камерами для відпочинку. Там скупчуються сухі рослини, листя і гілочки. Верхні ходи, ближче до поверхні землі, — для полювання; глибокі нори – для укриття від ворогів і вирощування потомства.

Загальна протяжність тунелів досягає 250-300 м. Швидкість переміщення звірка по тунелях вище, ніж швидкість бігає щури. Активні звездоносые кроти дуже дружні з водною стихією. Прекрасні плавці і нирці, навіть полюють на дні водойми.

Взимку багато часу проводить під льодовим покриттям у воді. У період сплячки не впадають, тому полюють як вдень, так і вночі на підводних мешканців і знаходять під сніговим покривалом зимуючих комах.

На поверхні землі звездорылы активніше, ніж кроти. У них навіть є свої доріжки і стежини в густих заростях і опалому листі, по яких переміщується дрібна живність. Ненажерливість звірків змушує рити все нові ходи, якщо в колишніх тунелях їжі вже не залишилося.

За добу кріт 4-6 разів робить мисливські вилазки, між якими відпочиває і перетравлює видобуток. Відзначається соціальна сторона життя крота звездоноса у створенні невеликих колоній.

На 1 гектар площі припадає приблизно 25-40 особин. Групи нестійкі, часто розпадаються. Примітно спілкування різностатевих особин поза шлюбного періоду.

Дивіться також:  Лангур мавпа. Спосіб життя і середовище проживання мавпи лангур

Звездоносы постійно шукають їжу, а самі теж поширені об’єкти полювання для нічних птахів, собак, скунсів, лисиць, куниць та їх родичів. Під водою заковтнути звездоноса можуть великороті окуні і жаби-бики.

У зимовий час, коли кормів бракує, хижаки відкопують звездорылов з підземних камер. Для соколов та сов це теж ласа здобич.

На фото дитинчата звездоноса

Харчування звездоноса

Звірі вміють знаходити здобич скрізь: на поверхні землі, в глибині грунту, у воді. В основному їх раціон складають дощові черви, молюски, личинки, різні комахи, дрібні рибки і ракообразная дрібниця. Потрапляють в їжу навіть невеликі жаби і миші.

Висока чутливість органів дотику допомагає звездоносому кроту знаходити жертву щупальцями на мордочці і утримувати передніми лапами. Стрімка хватка відрізняє звірка як одного з найбільш спритних хижаків на планеті.

Влітку, в період достатку їжі, ненажерливість звездорыла така, що він з’їдає їжі стільки ж, скільки важить сам. Але в інші періоди його звичайна норма становить до 35 г корму.

Розмноження та тривалість життя

У колоніях звездоносных кротів спостерігається часткова моногамія. Проявляється в тому, що на мисливському ділянці не конфліктують різностатеві особини, що утворюють сімейну пару.

Це відрізняє відносини серед самців і самок від інших подібних істот поза часом спарювання. Соціальна середовище відображається в нестійких групах на загальній ділянці перебування. Але у кожної особини є свої підземні камери для відпочинку.

Шлюбне час настає раз на рік навесні. Якщо район проживання північний, з травня по червень, якщо південний – з березня по квітень. Вагітність протікає до 45 днів. Маленьких дитинчат в одному посліді буває зазвичай 3-4, але трапляється приплід до 7 звездорыльчиков.

Малюки народжуються голенькими, зірочок на носах майже не помітно. Але стрімке зростання призводить до самостійності вже через місяць. Це проявляється в освоєнні ділянок, дорослому раціоні. До 10 місяців підросли дитинчата стають статевозрілими, а до наступної весни самі готові до розмноження.

Дивіться також:  Летюча собака тварина. Спосіб життя і середовище проживання летючої собаки

Тривалість життя звірка, якщо він не стане здобиччю хижака, становить до 4 років. В неволі термін життя збільшується до 7 років. Первинний ареал проживання звірів поступово скорочується, у зв’язку з цим і падає чисельність звездоносов. Але загрози збереження виду поки що не спостерігається, зберігає природний баланс цих унікальних зоряних нюхачей.

Back to Top