Особливості та середовище журавля красавка

Будучи представником сімейства журавлиних, цей птах вважається самої малогабаритної серед своїх побратимів, маючи вагу не більше 3 кг і величину близько 89 див.

Журавель красавка має жовтуватим коротким дзьобом, чорною головою і шиєю. Очі виділяються оранжево-червоним відтінком. Відмінною рисою від інших родичів є відсутність лисини на голові.

Як видно на фото журавля беладони, відтінок оперення птиці сіро-блакитний. Махова частина крил попелясто-сіра. А від дзьоба до потилиці виділяється ділянка з пучків сіро-білих пір’їн.

З віком більш світле забарвлення журавлів стає помітно темніше порівняно з молодими особинами. Голос красавок представляє з себе мелодійне, високий та дзвінкий курликання.

Серед особливостей журавля беладони є цікава риса будови. Пальці на чорних ногах птиці, будучи коротше, ніж у інших журавлів, значно спрощують їй можливість пересування. Це істота чудово бігає серед порослих густою рослинністю, степів – природної природної зони журавля беладони.

Серед представників свого сімейства ці птахи стоять за чисельністю на третьому місці. Всього у світі налічується близько 200 тисяч (або трохи більше) таких пернатих. При цьому другим у списку за поширеністю серед живих істот планети значиться канадський журавель.

Ще близько ста років тому популяція красавок цілком процвітала, а існування цього різновиду фауни нічого не загрожувало. Однак, в минулому столітті стан справ змінилося до гіршого.

І хоча ареал таких пернатих поширився від Європи до Західного Сибіру та Забайкалля, охоплюючи 47 держав, у даний час журавель красавка мешкає виключно в посушливих областях, серед степів і в зонах напівпустель. Таких птахів багато в Калмикії і готельних районах Казахстану. Вони численні також в Монголії.

Характер і спосіб життя журавля красавка

Птах віднесена до видів, що потребують охорони, що зазначено в Червоній книзі. Журавля беладони зустріти в природі стає все важче. Але причинами проблеми стали зовсім не браконьєри, адже полювання на таких птахів, хоча і ведеться, але, в основному, тільки в окремих азіатських країнах.

Дивіться також:  Цесарка птах. Спосіб життя, середовище проживання і розведення цесарок

Господарська діяльність людини, розорювання степових просторів і витіснення птахів з їх звичного середовища, де вони жили століттями, настільки згубно позначилася на стані популяції. Однак, беладони зовсім не бояться людей, і навіть пристосувалися вити гнізда на оброблених землях.

У Монголії чисельність цього виду журавлів продовжує залишатися високою. І не дивно, адже місцеве населення, скотарі і кочівники, шанують цих птахів. На Україні ще пару століть тому такі крилаті вихованці утримувалися з іншими домашніми птахами, а приручити їх зовсім не становить проблеми.

Журавель красавкаптах, що відноситься до перелітних представників царства пернатих. Ці крилаті створення проводять зиму, вилітаючи з звичних місць гніздування зграями по кілька сотень особин, в Індії і північно-східній частині Африки.

Їх косяки летять, як правило, невисоко, оголошуючи околиці трубним курлыканьем. Час від часу члени пернатої групи міняються місцями. У польоті вони мірно змахують крилами, витягаючи голову і ноги, іноді ширяючи в повітряному просторі.

На зимівлі птахи часто утворюють спільні зграї зі своїми родичами – сірими журавлями. Дні проводять у пошуках корму на полях зернових, а вночі в якості місць для відпочинку вибирають острова і ділянки на мілководді. З настанням весни, беладони, утворюючи невеликі групи, повертаються назад до своїх місцях гніздування.

Часто красавок тримають у зоопарках, де вони чудово приживаються і успішно розмножуються. Влітку звичайним місцем їх розміщення є вольєр, а взимку пернатих переселяють у утеплені приміщення.

Харчування журавля красавка

Беладони займаються видобутком корму в першій половині дня, в основному споживаючи рослинну їжу. Вони воліють бобові і злакові культури; окремі трави: люцерну та інші, як правило, ласуючи вегетативної частиною цих рослин. До кінця літа птиці виявляються частими гостями на полях. Там журавлі беладони харчуються плодами нового врожаю.

Дивіться також:  Сокіл дербник птах. Спосіб життя і середовище проживання сокола дербника

Але беладони не тільки вегетаріанці, вони можуть полювати на комах, змій, ящірок і навіть дрібних гризунів, але тільки в особливі періоди будівництва гнізд і вирощування потомства.

На фото пара журавлів красавок з пташенятами

Пташенята незабаром після народження вже здатні вирушати на пошуки їжі разом з батьками. Сімейство красавок рухається гуськом, де першим слід самець, за ним йде його подруга, а пташенята, яких звичайно буває двоє, встигають за ними.

В неволі красавок годують змішаною їжею, даючи птахам зерно та овочі, також додаючи в раціон сир, рибу і м’ясо, часто у вигляді дрібних гризунів: мишей та інших. У день красавка здатна спожити близько 1 кг їжі.

Розмноження та тривалість життя журавля красавка

Гніздяться журавлі беладони в степових і напівпустельних місцевостях, вибираючи передгір’я і рівнини, порослі рідкісними злаками і полином, неподалік від водойм і озер. Але боліт ці птахи зазвичай уникають.

Чоловічі особини красавок крупніше своїх подруг. Створюючи пари, птахи зберігають свої союзи на все життя, віддаючи перевагу моногамний спосіб життя. Про їх вірність ходять красиві легенди, де вони постають, як люди, викриті в пір’я птахів.

Шлюбний танець красавок

Період залицянь проходить у птахів дуже красиво, представляючи із себе майже художній ритуал. Відносини пернатих починаються ще під час зимівель в загальних групах.

Закохані беладони, вибираючи партнера, починають вести діалоги з допомогою низки мелодійних звуків. Видаючи їх, вони закидають голову і піднімають дзьоб вгору. Спів дуетом доповнюється танцями. Птахи ляскають крилами і підстрибують, підкидаючи в повітря палички і пучки трави.

На подібне видовище збираються глядачі. Родичі-беладони встають у коло, утворене з двох або трьох рядів. А в середині його танцюють винуватці торжества, видаючи трубні викрики.

Дивіться також:  Птах стрепет. Середовище існування та спосіб життя стрепета

Далі положення змінюється, а в центрі уваги опиняються інші пари. Подібні танці являють собою зразок видовищності, енергійної пластики і не піддаються опису. Журавлі беладони незабаром остаточно поділяються на пари, і до кінця весни їх цілком захоплює процес відтворення.

На фото гніздо журавля беладони

Будують гнізда, які являють собою неглибокі ямки, вириті прямо в землі, птахи облаштовують їх, оточуючи травою, овечим послідом або просто камінчиками. Вони створюють не просто комфорт, а маскують житло для майбутніх пташенят від ворогів і поневолювачів.

Незабаром мама-красавка відкладає в сімейне гніздечко пару яєць. Вони важать трохи більше ста грам і мають цікаву забарвлення, покриті рудими плямами на буро-оливковому тлі.

Про майбутнє потомство батьківські пари піклуються спільно. Батько охороняє сімейний спокій від сторонніх, з високого пагорка переглядаючи околиці. А його подруга висиджує яйця, готова за сигналом самця віддалитися від небезпеки.

Гніздо їх, ретельно замасковане, ворогам виявити важко. Але в окремих випадках обоє батьків готові сміливо захищати потомство від таких суперників, як лисиці, собаки або хижі птахи.

На фото красавка з пташенятами

Цей період триває приблизно 4 тижні, до тих пір, поки не вилупляться дітки. Якщо яйця бувають загублені, часто подружжя-беладони встигають зробити нову кладку. Виводки зазвичай тримаються батьками поблизу невеликих водойм.

Потомство швидко підростає, а через пару місяців вже вчиться літати. Але своїх батьків дітки залишають не скоро, тільки майбутньої навесні. Через пару років, молодняк створює власний сімейне вогнище.

Живуть беладони близько двох десятків років. Але в неволі зареєстровані факти довгожительства. В окремих випадках ці птахи досягають віку 67 років, що в дикій природі, повної небезпек, абсолютно неможливо.

Back to Top