При згадці Голіафа, більшість людей згадує біблійний сюжет зі Старого Завіту, коли великий филистимлянский воїн був убитий майбутнім царем Іудеї Давидом.

Цей поєдинок закінчився одним з найбільш ганебних поразок в історії людства. Однак, Голіаф, не тільки персонаж з Біблії, так названа найбільша в світі жаба.

Особливості та середовище жаба голіаф

Якщо б у російській народній казці про Василині Премудрій фігурувала жаба голіаф, навряд чи б це сподобалося Іван-царевича. Така царівна-жаба замість стрункої красуні, перетворювалася б, напевно, в спортсменку з важкої атлетики.

У довжину жаба голіаф часом може зрости до 32 см і важити при цьому більше 3 кг. Якщо не звертати уваги на гігантські розміри, вигляд жаби голіафа нагадує звичну всім озерну жабу. Тіло її вкрите пухирчатою шкірою болотного кольору. Тильна сторона лапок і черево – світло-жовті, область підборіддя – молочного кольору.

Багатьох напевно цікавить питання, як же квакає такий богатир, може басом? Але ні, жаба голіаф від природи мовчазна, оскільки не має резонансного мішка. Цей вид був відкритий вченими порівняно недавно – на початку минулого століття.

Звичні для неї місця проживання – Екваторіальна Гвінея і південно-захід Камеруну. На місцевому діалекті назва цієї жаби звучить як «ніа моа», що перекладається як «синочки», адже дорослі особини іноді виростають до розміру новонародженого немовляти.

В відміну від багатьох подібних собі, жаба голіаф не може жити в брудній і каламутній болотній воді, а воліє чисті, насичені киснем води швидких річок і струмків.

Жаба голіаф мешкає в тінистих і вологих місцях, уникаючи яскравого сонячного світла, в безпосередній близькості від води. Вона дуже чутлива до перепадів температури і комфортно почуває себе при 22°С, це середній показник в її природному середовищі існування.

Дивіться також:  Кумка тварина. Спосіб життя і середовище проживання кумки

Цього примхливого велетня намагалися утримувати в умовах зоопарків, але всі спроби були марні. Так що для звичайної людини відео і фото жаби голіафа – єдиний спосіб побачити цих дивовижних істот тваринного світу.

Характер і спосіб життя жаби голіаф

Поведінка найбільшої жаби на планеті вивчати не так-то просто. Провідні фахівці з батрахиологии, вивчаючи африканську жабу голіафа, з’ясували, що це земноводне веде тихий спосіб життя, більшу частину неспання проводячи на скельних виступах, утворюють водоспади, практично без рухів. Її важко помітити і легко сплутати з намоклі від бризок камінням.

Щоб міцно триматися за слизькі і мокрі камені, на кінчиках пальців передніх лапок у голіафа є спеціальні присоски. Задні ж кінцівки забезпечені перетинками між пальців, що також допомагає зберігати стійке сидяче положення.

При найменшій небезпеці вона одним затяжним стрибком впадає у вируючий потік і може знаходитися під водою до 15 хвилин. Потім, сподіваючись, що вдалося уникнути неприємностей, на поверхні з’являються спочатку очі, а потім і плоска голова голіафа.

Переконавшись, що все в порядку, жаба спрямовується до берега, де займає позицію головою до води, щоб в наступний раз, побачивши загрози, також швидко стрибнути у водоймище.

При своїх величезних розмірах і уявній незграбності, жаба голіаф може стрибнути на 3 м вперед. Який тільки рекорд не поставиш заради порятунку власного життя.

Енергія, затрачувана земноводним на цей стрибок – величезна, після цього голіаф досить довго відпочиває і відновлює сили. Жаби голиафы відрізняються скритністю і обережністю, вони чудово бачать на відстань понад 40 м.

Харчування жаба голіаф

На пошуки їжі жаба голіаф висувається з наступ темряви. Раціон її складається з різних видів жуків, бабок, сарани та інших комах. Крім цього голиафы харчуються дрібними земноводними, гризунами, ракоподібними, черв’яками, рибою, скорпіонами.

Дивіться також:  Сибірський углозуб. Спосіб життя і середовище проживання сибірського углозуба

Натуралістам вдалося спостерігати, як полює жаба голіаф. Вона здійснює стрімкий стрибок і придавлює жертву своїм зовсім не маленьким тілом. Далі, подібно своїм дрібним побратимам, жаба хапає здобич, здавлює щелепами і ковтає цілком.

Розмноження та тривалість життя жаби голіаф

Цікавий факт – жаба голіаф самець значно крупніше самки, це для земноводних рідкість. В період сухого сезону (липень-серпень) майбутній батько будує з дрібних камінчиків щось на зразок напівкруглого гнізда. Місце вибирається далеко від стрижня, де вода більш спокійна.

Після ритуальних бійок за увагу партнерки, жаби спаровуються, і самка метає кілька тисяч ікринок розміром з горошину. Ікра приклеюється до каменів, порослим дрібними водоростями, і на цьому турбота про потомство закінчується.

Процес перетворення ікринок у пуголовків займає трохи більше 3 місяців. Новонароджений пуголовок голіафа цілком самостійний. Раціон його відрізняється від харчування дорослих особин і складається з рослинної їжі (водоростей).

Через півтора місяці пуголовок досягає свого максимального розміру 4,5-5 см, потім хвіст у нього відвалюється. З часом, коли у пуголовка відросте і зміцніють ноги, він вилазить з води і переходить на доросле харчування.

Жила на Землі ще до епохи динозаврів, більше 250 мільйонів років, найбільша жаба голіаф в наші дні знаходиться на межі зникнення. І як зазвичай, причиною тому стали люди.

М’ясо такої жаби у корінного населення Екваторіальної Африки вважається делікатесом, особливо передні кінцівки. Хоча існує заборона на полювання, деякі африканці всупереч всьому ловлять цих гігантських земноводних і продають в кращі ресторани.

Вчені помітили тенденцію, що розмір жаб голиафов рік від року дрібніє. Це пояснюється тим, що великих екземплярів простіше і вигідніше зловити, ніж дрібноти. Природа ж пристосовує своє творіння до нових суворих умов життя, голіаф дрібніє, щоб стати непомітніше.

Дивіться також:  Мускусна черепаха. Спосіб життя і середовище проживання мускусної черепахи

Жаба голіаф під загрозою вимирання завдяки людині, причому багато африканські племена, такі як пігмеї та фангу, не полюють на них. Найстрашніше, що непоправної шкоди наноситься з цивілізованих країн, від туристів, гурманів і колекціонерів. Вирубка тропічних лісів щороку скорочує ареал їх проживання на тисячі гектарів.

Back to Top