Особливості та середовище зайця русака

Це ссавця з роду зайцев є примітним, в першу чергу, своїми великими розмірами: довжиною тіла понад півметра, іноді доходить до 70 см і масою: зайчих від 4 до 5 кг, а зайців до 7 кг.

Заєць русак поширений по всіх континентах, і зважаючи на свою численність, добре вивчений вченими і натуралістами, а його зовнішність і звички чудово відомі всім любителям природи. Зовнішній вид зайця русака досить характерний, і його не важко відрізнити від родичів – представників загону зайцеподібні.

Очі звіра мають оригінальний червонувато-карий відтінок. Статура тваринного крихке, а помітно більш довгі вуха, кінцівки і хвіст (темний зверху і має форму клина) є істотним розходженням русака від зайця біляка.

Забарвлення звіра цікава різноманітністю, тому що тварини линяють і змінюють своє забарвлення два рази на річний цикл. Як можна переконатися на фото зайця русака, влітку його шовковиста, блискуча шерсть відрізняється коричневою, буро-оливкову, охристо-сірої і рудуватою колірною гамою.

А взимку заєць русак значно біліє. Однак, білосніжним він ніколи не буває, що особливо помітно на темних ділянках вовни передній частині спини, а також за забарвленням хутра на вухах і голові русака.

Ця деталь зовнішності є ще однією з численних прийме, по якій зайця русака можна відрізнити при зустрічі, наприклад, він побратима біляка, у зимовий період має досконалий білосніжний забарвлення, за винятком, чорніючих на засніженій місцевості, кінчиків вух, за рахунок чого заєць біляк стає зовсім непомітним серед зимового пейзажу.

На фото заєць русак взимку

Зустрічаються зайці русаки, як в Європі і Азії, так і в Австралії і Південній Америці. Вони успішно пройшли акліматизацію і прижилися на деяких північноамериканських територіях і в Новій Зеландії, куди були спеціально завезені для розведення.

Дивіться також:  Кіт рибалка. Середовище існування та спосіб життя кота рибалки

У Росії тварини поширені на всіх європейської частини, аж до Уральських гір, зустрічаються також і на азіатській території: від Сибіру до далекосхідних околиць. Вони обживають лісостепу і степу, заселяючи також гірські місцевості і густо порослі лісами ділянки.

Хоча найбільше воліють відкриті простору, що є характерною ознакою зайця русака. Але найбільше ці звірята обожнюють селитися на сільськогосподарських угіддях з багатими покладами зернових культур.

Характер і спосіб життя зайця русака

Прихильність, одного разу обраному, місцем проживання дуже властива для зайця русака, а опис способу життя цих тварин слід було б почати з зауваження про те, що ці тварини не схильні до міграцій і далеких подорожей.

Обживаючи невеликі ділянки (не більше 50 га), вони осідають на них на довгий час. Хіба що тільки ті з них, які мешкають у горах, взимку спускаються до їх подножиям, а коли сходить сніг, знову піднімаються назад.

Покинути обжите місце їх можуть змусити лише різка зміна погодних умов, екологічні катастрофи та інші надзвичайні обставини. Нічне життя тваринки воліють денний.

А в світлий час доби тварини ховаються у своїх норах, які зазвичай облаштовують біля кущів та дерев. Іноді звірки займають і покинуті житла інших тварин: сурков, борсуків та лисиць.

Як і всі представники роду зайцев, русаки линяють від голови до кінцівок двічі на рік. Весняна і осіння линька, які тривають від 75 до 80 днів, абсолютно змінює вигляд зайця русака, що допомагає звірятам зливатися з навколишнім природою, в залежності від навколишніх пейзажів різних пір року, і бути менш помітними для ворогів, від яких зайцев рятують тільки довгі ноги.

Вміння дуже швидко бігати – ще одне достоїнство цих тварин. А максимальна швидкість зайця русака, яку він може розвинути в екстремальних умовах на гарній і твердому грунті, досягає до 70-80 км/год. В роду зайців – це своєрідний рекорд.

Дивіться також:  Тапір тварина. Середовище існування та спосіб життя тапіра

У швидкості ніг русак значно перевершує свого побратима – зайця біляка, рухаючись набагато стрімкіше його і набагато далі стрибаючи. Однак, русаки менш пристосовані до несприятливих погодних умовою, і часто їх поголів’я значно зменшується в суворі зими.

Заєць русак, як і заєць біляк, здавна є улюбленим об’єктом промислового і спортивного полювання. А безліч цих звірків вбивається щорічно заради смачного м’яса і теплих шкурок.

Харчування

Русаки – типова травоядная живність, з полюванням употребляющая в їжу різноманітні злаки, гречку, соняшник, цикорій, люцерну, конюшину, суріпицю і кульбаби. Ночами, у пошуках їжі, бажаючи наситити свій шлунок, заєць русак долає до декількох кілометрів, відчуваючи при цьому на міцність свої довгі ноги.

Селясь на сільськогосподарських угіддях, ці тваринки здатні сильно нашкодити врожаю городів, фруктовим садам і озимим посівам, активно поїдаючи, вирощені людиною, зернові і баштанні культури, овочі, і фрукти. Сусідство русаков може бути настільки неприємним цивілізації людей, що часто стає справжнім лихом.

А в окремих країнах, наприклад, в Австралії, русаки навіть оголошено, що несуть серйозну небезпеку, шкідниками. Взимку, у відсутності повноцінного харчування, заєць русак задовольняється тим, що гризе кору, часто доводячи до тяжкого стану не тільки чагарники, але навіть великі дерева.

Ці тварини полюбляють ласувати ракитником, ліщиною, дубом або кленом, в той час, як зайці біляки зазвичай вибирають для своїх трапез осику або вербу (і в цьому полягає ще одна відмінність цих яскравих представників роду зайців).

Розриваючи лапами сніг, русаки старанно викопують з-під нього рослинний корм і насіння дерев. А плодами їх зусиль часто вдається скористатися і іншим тваринам, наприклад, куріпок, які не здатні розчищати сніг самостійно.

Дивіться також:  Горностай тварина. Опис, особливості та середовище горностая

Навесні русаки активно поїдають молоді пагони рослин, їх листя і стебла, часто пошкоджуючи коріння кущів і, тільки що входять до зростання, дерев, а влітку вживають в їжу їх насіння.

Розмноження та тривалість життя зайця русака

Зайці русаки досить плідні, але кількість приплоду знаходиться в сильній залежності від часу року, віку зайчихи, приносить на світ потомство, і клімату місцевості, в якій живуть ці тварини.

У Західній Європі, в середньому, самки русаков приносять до п’яти виводків на рік. В одному виводку може бути від 1 до 9 зайчат. А період розмноження, наступаючи з приходом весни, закінчується вже у вересні.

В той час, як в більш спекотних країнах, починається буквально з січня і триває аж до пізньої осені. Найбільш плідними бувають зайчихи середнього віку.

Виношування потомства триває 6-7 тижнів. Перед тим, як зробити на світло кроленят, самки облаштовують невигадливі трав’яні гнізда чи викопують у землі невеликі ямки.

З’явилися на світ зайченята важать в середньому близько 100 грам, покриває їх тіло пухнасте хутро, а широко відкритими очима вони вже готові розглядати, навколишній їх світ.

У перші дні вони харчуються материнським молоком, але вже після десяти днів стають настільки дієздатними, що самі пробують поглинати трав’яний корм, з кожним днем усе більше пристосовуючись до цього виду їжі.

А в місячному віці вже готові вийти у великий і незнайомий світ, щоб почати доросле самостійне життя. Вік русаков недовгий, і зазвичай в дикій природі вони рідко живуть більше семи років. До того ж, досить багато звірів гине і в більш ранньому віці.

Однак, розмножуються вони дуже швидко, тому, незважаючи на те, що вони є промисловими тваринами, чисельності популяції русаков на сьогоднішній день нічого не загрожує.

Back to Top